توییت بازان بورسی | رابطه بورس و بسته معیشتی معما شد!

کانال ۳/ ۱ میلیونی در پایان آبان فتح شد.

به گزارش «دنیای بورس»، دنیای اقتصاد نوشت: شاخص بورس تهران برای ششمین روز متوالی با افزایش همراه شد و توانست در پنج دقیقه نخست شروع معاملات وارد کانال ۳/ ۱ میلیون واحدی شود. هر چند معامله‌گران سه ماه شاهد نوسان نماگر اصلی بازار سهام در مدار نزولی بودند و دستاورد این مدت بازدهی منفی ۴۱ درصدی برای جامعه سهامداری بود، اما به تازگی همزمان با دستورالعمل‌های حمایتی و رفع سایه ریسک سیستماتیک، رونق نیز به جریان دادوستد‌ها بازگشت.

در حالی بررسی‌ها از افزایش فعالیت حقیقی‌ها حکایت دارد که سهامداران خرد در معاملات آخرین روز‌کاری هفته نسبت به سایر روز‌های معاملاتی تحرک بیشتری داشتند. این قشر از سرمایه‌گذاران دیروز صف‌های خرید طولانی را در غالب صنایع شاخص‌ساز تشکیل دادند و به این ترتیب خالص خرید حقیقی‌ها در ۲۸ آبان‌ به رقم ۱۰۸۲ میلیارد تومان دست یافت.

فرآورده‌های نفتی، خودرو و ساخت قطعات، فلزات اساسی،‌ محصولات شیمیایی و کانه‌‌های فلزی از جمله صنایعی هستند که دیروز مورد استقبال سهامداران قرار گرفتند. در نقطه مقابل نیز حقوقی‌های بازار به خرید جزئی در صنایع انبوه‌سازی، سایر مالی و نهاد‌های مالی روی آوردند. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در حالی حکایت از رشد ۴۸ هزارو ۳۵۴ واحدی معادل (۷/ ۳ درصد) داشت که شاخص کل هم‌وزن نیز با افزایش ۷/ ۱ درصدی همراه شد.

بر این اساس روز چهارشنبه ارزش معاملات خرد بورس نیز به رقم ۸۳۴۴ میلیارد تومانی دست یافت. در حالی تحلیلگران بنیادی و تکنیکالیست‌ها به «دنیای اقتصاد» در ابتدای استارت رشد بازار خبر از موج جدید اما کوتاه‌مدت افزایش شارپی نماگر‌ها را دادند که تشکیل صف‌های خرید در قیمت‌های ارزنده و صعود شاخص‌های بورس و فرابورس طی روز‌‌های اخیر در واقع تایید‌کننده این موضوع است.

با این حال برخی از سرمایه‌گذاران همچنان مثبت شدن نماگر‌های بازار سهام را فرصتی برای خروج از گردونه معاملات در نظر می‌گیرند و غالبا با ضرر و زیان به محض رویت شاخص‌های سبز رنگ اقدام به خروج می‌کنند.

این دست از معامله‌گران که بعضا دارای سرمایه‌هایی ترسو هستند به‌طور معمول با کوچک‌ترین فرصتی اقدام به خروج از بازار و در نقطه مقابل همراه با رفتاری هیجانی وارد سایر بازار‌های مالی می‌شوند. توقف عرضه سهام عدالت نیز موضوع دیگری است که به اعتقاد صاحبنظران بازار سرمایه می‌تواند در صورت صدور مجوز فروش روند حرکتی شاخص‌های سهامی را تحت تاثیر قرار دهد.

اظهارنظر‌های بورسی

به گفته فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد، اصولا بازار سرمایه مورد توجه حکومت است و هر جا لازم باشد مجلس قوانین مربوطه را با دو‌فوریت مورد بررسی قرار می‌دهد و شورای نگهبان، قوه‌قضائیه و دیگر نهاد‌ها نیز در جهت کمک به این بازار حرکت می‌کنند.

وی با بیان اینکه همه باید در جهت صیانت از حقوق سهامداران بازار سرمایه حرکت کنیم اما این به معنای تضمین نیست، افزود:‌ بازار سرمایه بحث یک قوه و یک دستگاه نیست و خوشبختانه اقبال خوبی از آن صورت گرفته و جهشی در ابعاد مختلف می‌بینیم؛ به‌عنوان مثال یک روز بازار گردانی امری مغفول بود اما امروز از ۳۲۰ شرکت بورسی بیش از ۲۲۰ شرکت بازارگردان معرفی کرده‌اند و بقیه نیز مکلف شده‌اند این کار را انجام دهند و ناشرانی که بازارگردان معرفی نکنند توبیخ خواهند شد. تعداد دارندگان کد بورسی به گونه‌ای شده که بازار سرمایه ۵۰۰ هزار نفره نیست و فراگیری بیشتری دارد و این فراگیری نیازمند روان‌سازی حرکت بورس است و برای روان‌سازی باید عرضه اولیه‌ها را بیشتر کنیم و ابزار‌های مالی متنوع طراحی شود.

حسن قالیباف‌اصل رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت‌و‌گویی به مصوبه‌های جدید شورای عالی بورس مبنی بر تاسیس شرکت‌های تامین سرمایه با مجوز بانک مرکزی اشاره کرد و افزود: این اتفاق می‌تواند منجر به توسعه نهادهای مالی و نیز تنوع خدمات قابل ارائه در بازار سرمایه شود.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس هم بازار سرمایه را بازاری منحصر به فرد دانست و گفت: بورس خوب باید دو ویژگی قدرت نقدشوندگی و تامین سرمایه بخش تولیدی را داشته باشد اما با بررسی این دو شاخص، امروز بازار سهام در مسیر درست نیست. بازار سرمایه بسیار شفاف بوده و بروکراسی ندارد اما هرگز نباید مشکلات بورس را از طریق قضایی حل کرد. زیرا سازوکار درونی بورس نظم دارد و به قدری شفاف است که متخلف را تنبیه می‌کند. نکته قابل تامل این است که با وجود شفافیت بورس، هنوز مشکلات این حوزه حل نشده که ناشی از تعارض منافع در سطوح و لایه‌های مختلف است.

مروری بر روند بازار

در داد و ستد‌‌های روز گذشته سهام چهار شرکت بورسی افست، چرخشگر، پمپ‌سازی ایران و سرمایه‌گذاری استان خراسان جنوبی که در روزهای متوالی گذشته دارای صف فروش پایداری بودند، مشمول دستورالعمل رفع گره شده و داد و ستد این دو سهم با دامنه نوسان ۱۰ درصدی و بدون حجم مبنا انجام شد.

همچنین قبل از شروع معاملات، نماد پنج شرکت از گروه تایرسازان شامل کویر تایر، ایران‌ تایر، لاستیک یزد، آرتا ویل‌ تایر و گروه‌ صنعتی‌ بارز به همراه معدنی و صنعتی صبانور به دلیل اعلام رویداد مهم برای یک روز معاملاتی بسته شدند. از طرفی ملی‌ سرب‌ و روی‌ ایران‌، حمل و نقل پتروشیمی و شیشه‌ قزوین‌ برای دو روز، صنعت روی زنگان، ذوب آهن اصفهان، فولاد آلیاژی یزد، ایران‌ ترانسفو و تجارت الکترونیک پارسیان کیش برای یک ساعت متوقف شدند.

در گروه فلزات اساسی سرمایه‌گذاری توکا فولاد که از ۱۳ آبان با توقف نماد روبه‌رو شده از لغو واگذاری ۵/ ۴ درصد سهام شرکت فولاد تاراز چهارمحال و موکول شدن زمان انجام معامله به آینده خبر داد. همچنین در این گروه شرکت ملی سرب و روی ایران در نظر دارد سرمایه فعلی را از ۲/ ۳۲ میلیارد تومان به ۱/ ۱ هزار میلیارد تومان برساند.

در گروه محصولات شیمیایی شرکت پاکسان از پیشنهاد هیات مدیره مبنی بر افزایش سرمایه ۲۹۸ درصدی از دو محل خبر داد. «شپاکسا» در صدد است سرمایه فعلی را از ۱۰۸ به ۴۳۰ میلیارد تومان برساند. تامین مالی این شرکت بورسی از دو محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و سود انباشته اعمال خواهد شد تا صرف تامین سرمایه در گردش و اصلاح ساختار مالی شود.

توییت بازان بورسی | رابطه بورس و بسته معیشتی معما شد

دنیای اقتصاد نوشت: در پایان معاملات روز گذشته بورس، شاخص کل با رشدی ۷/ ۳ درصدی وارد کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی شد. شاخص کل هم وزن نیز روز گذشته ۸/ ۱ درصد رشد کرد و با این حساب با اطمینان می‌شود گفت که بعد از مدت‌ها سقوط و سرخ‌پوش بودن بورس، هفته‌ای که گذشت، برای بورس هفته‌ای سراسر صعود بود. در این شرایط فضای گعده افراد فعال در حوزه بورس که در شبکه‌های اجتماعی حضور دارند، کم و بیش از حالت گلایه و شکایت خارج شد و تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌ها نیز شدت بیشتری نسبت به روزهای گذشته به خود گرفت.

از آنجا که روز گذشته در معاملات بورس گروه خودرویی بیشترین ارزش معاملات را به نام خود اختصاص داده بودند و گروه کانه‌های فلزی نیز یکی از برترین گروه‌های صنعت بود، برخی از کاربران فعال در حوزه بورس، به سهامداران خرد توصیه می‌کردند که اگر قصد خروج از بورس را ندارند، بهتر است به سمت این گروه‌ها کوچ کنند و در آنها سرمایه‌گذاری کنند.

برخی از کاربران هم که از چهره‌های آشنای حوزه بورس هستند این مساله را مطرح می‌کردند که روند مثبت شدن بورس در هفته‌های آینده هم ادامه پیدا می‌کند و روزهای خوبی پیش رو است. با این حال عده‌ای معتقد هستند که بهتر است تمام و کمال به این روند دل‌خوش نباشند چون بازار سرمایه کشور بارها و بارها ثابت کرده است که خیلی قابل پیش‌بینی نیست و ممکن است در یک شب تا صبح اتفاقات عجیب و غریبی بیفتد و صبح با شگفتی یا با حسرت به سرمایه‌های خود نگاه کنید، پس بهتر است اسیر جو و هیجان نشوید.

از پیش‌بینی‌هایی هم که افراد فعال در حوزه بازار سرمایه و بورس درباره آن صحبت‌ می‌کردند، وضعیت بورس در محدودیت‌های دو هفته‌ای آذرماه بود. محدودیت‌هایی که به خاطر شیوع گسترده کرونا در کشور از روز شنبه شروع می‌شود. از آنجا که بانک‌ها باز هستند، بورس هم مشغول فعالیت است و همین موضوع ذهن افراد فعال در این حوزه را درگیر کرده است. این افراد خیلی به رشد بازار در محدودیت‌های پیش رو خوش‌بین نیستند اما معتقدند در این مدت بعید است خبری از سقوط بورس باشد. در نتیجه این موضوع را مطرح می‌کنند که بورس روی خطی که در این یک هفته طی کرده است، راهش را ادامه می‌دهد و خبری از اتفاقی غیرطبیعی نخواهد بود.

صعود مجدد به نفع مردم یا دولت؟

از نوشته‌هایی که روز گذشته در شبکه‌اجتماعی توییتر و گروه‌های تلگرام مورد توجه قرار گرفت و موافقان و مخالفانی داشت، نوشته شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس بود. چراغی در توییت خود نوشته بود: «با روندکاهشی ارز واشباع قیمت مسکن وثبات سایر بازارها، بورس همچنان بهترین مکان برای جذب منابع نقدینگی است.

با مساعدت و همکاری بانک مرکزی، بانک‌ها و موسسات مالی، پس ازسال‌ها مجاز به تاسیس صندوق‌های جدید درآمد ثابت و همچنین افزایش سقف صندوق‌های فعلی شدند. همه شرایط برای صعود مجدد فراهم است.» بعد از انتشار این نوشته در صفحه توییتر چراغی، افرادی جمله «شرایط برای صعود مجدد فراهم است» را پالسی مثبت به بازار و سهامداران معرفی کردند و نوشتند که سبز پوش بودن بازار در چند روز گذشته شروع روند صعودی است.

در مقابل اما افرادی درباره این مساله می‌نوشتند که چنین نگاهی یعنی شروع روند صعودی، خوش‌بینی مصنوعی است. آنها در نوشته‌هایشان بیان می‌کردند که تمام این موضوعات برای دل‌خوش کردن سهامداران خرد و آرام کردن فضای اعتراضی و انتقادی پیش‌ آمده نسبت به سازمان بورس و دولت در حال اتفاق افتادن است. اما منتقدان نوشته شاهین چراغی، به جروبحث‌های این کاربران توجهی نداشتند. آنها با اساس این نوشته و نگاه مخالف بودند.

برای مثال در یکی از گروه‌های اقتصادی در تلگرام، بعد از انتشار توییت این عضو شورای عالی بورس، یکی از افراد که استاد دانشگاه است، درباره جذب نقدینگی و صعود مجددی که از سوی چراغی مطرح شده بود، نوشت که اینها همه سوت و کف برای دولت است و هیچ دردی از مردم در این شرایط اقتصادی دوا نمی‌کند. یکی دیگر از افراد هم با انتقاد نوشت که سه ماه است گفته می‌شود شرایط برای صعود مهیا است و حالا که بازار ۴۰درصد و اکثر سهام موجود بیش از ۶۰درصد تعدیل قیمت داشته است، صعود موقتی بازار در حد ۱۰، ۲۰ درصد خیلی چیز عجیب و غریبی نیست!

منبع درآمد بسته معیشتی بورس است؟

روز گذشته حسن روحانی، رئیس دولت دوازدهم در صحبت‌هایی مطرح کرد که به زودی بسته معیشتی به خانواده‌های کم‌درآمد پرداخت می‌شود. او همچنین از اعطای وام یک میلیونی هم خبر داد. اما این صحبت‌ها خیلی به مذاق نماینده‌های مجلس و دیگر افراد فعال در بازار سرمایه خوش نیامد.

افراد زیادی با یادآوری دیگر وعده‌های ‌ دولت دوازدهم در ماه‌های گذشته از قبیل بسته معیشتی و یارانه بنزین این مساله را مطرح می‌کردند که این وعده هم به دست فراموشی سپرده می‌شود. آنها همچنین به دیگر وعده‌های روحانی مثل بورس محکم اشاره می‌کردند و ادعا می‌کردند که بهتر است این وعده‌ها اصلا مطرح نشود تا مردم بیش از این عصبانی نشوند.

اما نماینده‌های مجلس از همه بیشتر نسبت به صحبت‌های روز گذشته حسن روحانی واکنش نشان دادند و در نوشته‌هایشان اکثرا از حسن روحانی این سوال را می‌پرسیدند که منبع این کمک‌ها کجاست! برای مثال سیدنظام‌الدین موسوی، نماینده مجلس شورای اسلامی در صفحه توییتر خود نوشت: «پس از مخالفت چندباره با بسته معیشتی مجلس، آقای رئیس‌جمهور از پرداخت بسته معیشتی نفری ۱۰۰هزار تومان به خانوارهای کم درآمد خبر داد.

آقای روحانی! ما که از هر کمکی به مردم چه پیشنهاد مجلس باشد چه دولت استقبال می‌کنیم. اما شما که تا دیروز می‌گفتید بودجه نداریم.گنج پیدا کرد‌ه‌اید؟» افرادی با بازنشر نوشته این نماینده مجلس یا در قسمت نظرات، درباره گنجی که دولت دوازدهم پیدا کرده است می‌نوشتند. آنها بورس را به‌عنوان گنج معرفی می‌کردند و ادعا می‌کردند که علت سبز پوش شدن آن در یک هفته‌ گذشته همین طرح دولت برای پرداخت کمک به خانواده‌های کم درآمد بوده است تا اعتماد دوباره مردم به بورس جلب شود. برای مثال خیلی از افراد فروش سهام شرکت‌های پالایشی، صنعتی، بانک‌ها‌ و بیمه‌ها را منابع طرح معیشتی معرفی می‌کردند. عده‌ای دیگر هم حتی از این موضوع فراتر می‌رفتند و این ادعا را مطرح می‌کردند که دولت از همان زمان که مردم را برای سرمایه‌گذاری در بورس دعوت کرد، قصد داشت کمبود بودجه خود را از این طریق تامین کند. اما عده‌ای هم کم و بیش بودند که در صفحه‌های خود این موضوع یعنی بسته معیشتی را جدالی بین دولت و مجلس می‌دانستند. جدالی که به ادعای آنها قربانی آن سرمایه‌های مردم است چون هر لحظه ممکن است بورس به خاطر این جدل که چه نهادی بسته معیشتی را بین مردم توزیع کند، قرمز رنگ شود یا افزایش شاخص چشم‌گیری داشته باشد.

Submitted by admin on