به گزارش «دنیای بورس»، ايسنا نوشت: مصطفی قانعی با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ واکسن ایرانی مجوز ورود به فاز انسانی را نگرفته است، گفت: اگر کد اخلاق هم بگیرند تا مجوزی از سازمان غذا و دارو اخذ نکنند به عنوان پیشرفت تلقی نمیشود؛ پیشرفت زمانی حاصل میشود که سازمان غذا و دارو مجوز کار بالینی واکسن را صادر کند. کد اخلاق نیز یکی از ضرورتهای صدور مجوز است و اگر کمیته اخلاق کشوری کد و مجوزی ندهد، سازمان غذا و دارو هم مجوزی برای کارآزمایی بالینی صادر نمیکند.
وی افزود: تمام واکسنها در مرحله پره کلینیکال یا قبل از بالینی قرار دارند و امید میرود حداقل ۴ واکسن بتوانند در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ فاز ۳ انسانی را آغاز کنند.
قانعی درباره نحوه فراخوان و جذب داوطلب برای کارآزمایی بالینی انسانی واکسن، اظهار کرد: هنوز مجوزی برای مطالعه انسانی صادر نشده است؛ بنابراین برای فراخوان داوطلبان نیز حرکتی انجام نشده است. هر شرکتی پروژه خود را به سازمان غذا و دارو تحویل میدهد، استانداردی وجود دارد که در فاز اول تعدادی انسان، در فاز دوم تعداد بیشتر و در فاز سوم تعداد انسان خیلی بیشتری مورد مطالعه قرار میگیرند. هر مرحله نیازمند اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو است که هنوز مجوز مرحله اول انسانی هم برای هیچ یک از واکسنها صادر نشده است.
وی درباره زمان تقریبی ایمنی زایی واکسن پس از آغاز مرحله کارآزمایی بالینی، تصریح کرد: از انجام اولین تزریق حداقل یک ماه زمان لازم است تا کارایی واکسن مشخص شود. اگر واکسنی بتواند مجوز فاز اول انسانی را در یک ماه آینده دریافت کند، یک ماه بعد از آن نتیجه فاز اول مشخص میشود و پس از آن اجازه دارد فاز دوم را آغاز کند که آنهم یک ماه زمان دارد تا نتایجش مشخص شود، بنابراین یک ماه بعد، فاز سوم اجرا میشود مگر اینکه تصمیم گرفته شود برخی فازها طی نشود که در آن صورت سرعت افزایش مییابد.
وی درباره زمان احتمالی اجرای فاز اول کارآزمایی بالینی واکسن، گفت: اگر خیلی خوشبین باشیم شاید اواخر آذرماه مجوز کارآزمایی بالینی فاز اول برای یکی از این واکسنها صادر شود.
قانعی درباره عوارض احتمالی تزریق واکسن ایرانی کرونا، بیان کرد: اکنون چون در دنیا واکسنهای کرونا تولید شده و فاز سوم کارآزمایی بالینی هم طی شده است تقریبا عوارض احتمالی مشخص است. واکسنهایی هم که در ایران تولید میشود همانهایی است که در چین، هند، آمریکا و... تولید میشود و متفاوت از آنها نیست. زمانی که واکسن تولیدی ما بخواهد وارد بازار شود از تمام عوارض و کارآزمایی آنها میتوانیم استفاده کنیم برای انتخاب نوع واکسن، تعداد تزریق و... که در اختیارمان است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه واکسن ایرانی کرونا چه زمان به مرحله تولید انبوه میرسد و در اختیار همگان قرار میگیرد، افزود: اگر فاز سوم انسانی در اردیبهشت ۱۴۰۰ در ایران آغاز شود، تا سه ماه درگیر این فاز خواهیم بود؛ بنابراین ما اگر بخواهیم قول واکسیناسیون جمعی را به مردم کشورمان بدهیم احتمالا مهر ماه سال ۱۴۰۰ است.
خبر مهم در مورد واکسن کرونای ایرانی+فیلم
جماران هم نوشت: یک عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا مدعی شد که آزمایش حیوانی واکسن کرونا موفق بوده است و به زودی بر روی انسان آزمایش میشود.
مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا (لینک) گفت: آزمایش حیوانی واکسن کرونا موفق بوده است و به زودی بر روی انسان آزمایش میشود. فکر نکنید فقط دو نوع واکسن آمریکایی کرونا موثر و کاربردی است. نتایج انسانی واکسن کرونا تا دو-سه ماه آینده اعلام میشود و میتوانیم از واکسن خودمان استفاده کنیم. ساخت واکسن کرونا شروعی برای ساخت تمام واکسنهای مورد نیاز است.
واکنش سازمان جهانی بهداشت به خبر کشف واکسن کرونا؛ زیاد دلخوش نباشید!
ايسنا نوشت: سازمان جهانی بهداشت از خبر ساخت واکسن جدید کرونا در شرکت "مدرنا" در روز دوشنبه استقبال کرد اما گفت که جای دلخوشی زیادی نیست زیرا هنوز پرسشهای زیادی دراین زمینه باقی است.
شرکت داروسازی آمریکایی مدرنا در ایالت ماساچوست روز دوشنبه اعلام کرد واکسنی که برای پیشگیری از ابتلا به کووید۱۹ تهیه کرده تا ۹۴.۵ درصد مؤثر بوده اما مقامات سازمان جهانی بهداشت میگویند که در نیمه نخست سال ۲۰۲۱ میلادی تنها مقادیر بسیار محدودی از واکسن برای افراد در دسترس خواهد بود.
تدروس آدهانوم، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت در جریان یک نشست خبری گفت: در حالی که ما همچنان اخبار دلگرمکنندهای در مورد واکسن کووید۱۹ دریافت میکنیم و با احتیاط نسبت به احتمال ساخته شدن امکانات جدید در ماههای آینده خوشبین هستیم، اما در حال حاضر به شدت نگران افزایش موارد ابتلا به کرونا هستیم که در برخی از کشورها و به ویژه در اروپا و آمریکا مشاهده میشود.
آدهانوم بعد از آن که به دلیل قرار گرفتن در معرض احتمال ابتلا به کرونا حدود ۱۷ روز خودش را در ژنو قرنطینه کرد، به تازگی به سر کار خود بازگشته است. وی گفت که اکنون هیچ علامتی ندارد و نیازی هم به آزمایش کرونا ندارد.
مدرنا دومین شرکتی است که از کشف واکسن تجربی کرونا با تأثیر بالا خبر داده است. پیش از این، شرکت فایزر نیز مدعی ساخت واکسن با تأثیر بالای ۹۰ درصد شده و گفته بود این واکسن هنوز در مرحله بررسی نظارتی است. ممکن است تا پایان سال جاری میلادی ۶۰ میلیون دوز از این دو واکسن در آمریکا توزیع شود اما ابتدا از آن برای موارد اضطراری استفاده خواهد شد.
سمیه سوامیناتان، رئیس بخش علمی سازمان جهانی بهداشت گفت که نتایج کار مدرنا کمابیش دلگرم کننده بوده اما در مورد تأثیر نهایی و ایمنی آن و همچنین پیگیری حال دریافتکنندگان آزمایشی واکسن به مدت دو ماه برای کنترل عوارض جانبی احتمالی، همچنان باید منتظر ماند.
وی گفت: برای هر دو واکسن پیشنهادی فایزر و مدرنا از فناوری «امآرانای» استفاده شده و به نظر میرسد که هر دو کارایی بالایی دارند اما هنوز پرسشهای زیادی نظیر دوره مصونیت، تأثیر واکسن بر بیماریهای جدی، تأثیر آن بر زیرگروههای مختلف به ویژه افراد مسن و همچنین عوارض جانبی فراتر از یک زمان مشخص کنترل بیمار باقی مانده است.
سوامیناتان با بیان این که آزمایشات بالینی باید برای جمعآوری اطلاعات بیشتر ادامه یابد، افزود که انتظار میرود در هفتههای آینده نتایج بیشتری از سایر آزمایشات واکسن حاصل شود و تأکید کرد: ما در حال بررسی حداقل نیمه اول سال به عنوان یک دوره با دوزهای بسیار محدود هستیم. ذخایر واکسن کم خواهد شد زیرا شرکتهای سازنده از هم اکنون قراردادهای دو جانبه بستهاند و بنابراین برخی کشورها بسیاری از دوزها را پیشخرید کردهاند.
به گزارش یورونیوز، کیت اوبراین، مدیر بخش ایمنسازی سازمان جهانی بهداشت نیز گفت که مدرنا یک واکسن با دوز یادآور یا دو دوزه است و روش حمل و ذخیرهسازی آن نیز بسیار مهم است.