به گزارش «دنیای بورس»، دنیایاقتصاد نوشت: پیشرفت مهمی که هفته گذشته در مورد ساخت یک واکسن برای پیشگیری از کرونا توسط دو شرکت شریک آمریکایی و آلمانی نتوانست دیدگاه سه موسسه عمده بینالمللی را در مورد تقاضای نفت بهبود بخشد. در واقع آژانس بینالمللی انرژی (EIA)، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) گزارشهای ماهانه نوامبر را در روزهای پس از خبر واکسن فایزر و بایون تک منتشر کردند، اما نه تنها هیچ نشانی از اصلاح رو به بالای آنها در پیشبینیهای تقاضای نفت دیده نمیشود بلکه آنها دقیقا عکس این کار را انجام دادند.
کفه موانع کوتاه مدت برای تقاضای نفت همچنان نسبت به هر خبر مثبت از نتایج واکسن کرونا سنگینی میکند و این موضوع کار تولیدکنندهها را در چند ماه پیش رو دشوار میکند و پس از نیمه سال ۲۰۲۱ یک ریکاوری که آنقدر هم اطمینان بخش نیست آغاز میشود. در پیشبینیهای موسسات گویا است که آنها چشمانداز کوتاهمدت را همراه با تخریب تقاضا میبینند و نه ریکاوری آن. همه این موسسات تخمین خود برای تقاضای فصل آخر امسال و نیمه اول سال میلادی بعد را کاهش دادهاند، چراکه موارد ابتلا به کووید -۱۹ در اروپا و آمریکا به شدت در حال افزایش است و این موضوع محدودیت بیشتری برای تردد و همچنین فعالیت اقتصادی ایجاد خواهد کرد.
آژانس که مقر آن در پاریس است گفته تقاضای نفت در این دوره ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز کمتر از پیشبینی ماه گذشته آن خواهد بود. اوپک هم تقریبا همین برآورد را داشته و این فقط اداره اطلاعات انرژی بود که میزان کاهش تقاضا را در این مدت فقط ۳۰۰ هزار بشکه نسبت به تخمین ماه قبلش دانسته است.
همه این موسسات هم نظرند که فصل سرد در نیمکره شمالی با بهبود اندکی همراه خواهد شد و انتظاراتشان را برای نیمه اول ۲۰۲۱ نیز کاهش دادهاند. اینجا چشمانداز سه موسسه بسیار نزدیک به هم است و آنها پیشبینی خود از تقاضا در ۶ ماه اول سال آینده را حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز کم کردهاند. آژانس هشدار داده بعید است واکسنها تا زمانی که کاملا وارد سال آینده شویم (اواسط ۲۰۲۱)، تقاضا را بهطور قابل ملاحظهای بهبود بخشند.
حتی پس از آن نیز اثر واکسن احتمالی کرونا نامطمئن است. چشمانداز این موسسات برای نیمه دوم سال آینده متفاوت است. برای این بازه زمانی فقط آژانس بینالمللی انرژی ارزیابی خود را از تقاضا افزایش داده است. این موضوع ممکن است به دلیل زمان انتشار گزارش این سازمان باشد که آخرین در این بین بود و این اجازه بررسی بیشتر جوانب بالقوه اثرگذاری واکسن کرونا بر تقاضا در بلندمدت را داد. این در حالی است که گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا فقط یک روز پس از اعلام موفقیت ۹۰ درصدی واکسن فایزر منتشر شد.
اصلاح رو به پایین کوچک در برآوردهای عرضه خارج از اوپک نیز کمک زیادی به جبران تخریب تقاضا نمیکند و تولیدکنندههای اوپک پلاس را با تضعیف چشمانداز تقاضا برای نفتشان در ماههای آینده مواجه میکند. به گفته بلومبرگ، اوپک و آژانس تبر برداشته و پیشبینی هایشان از تقاضا برای نفت اعضای اوپک را به شدت کاهش دادهاند. این دو ارزیابیشان برای تقاضای نفت اوپک را حدود ۷۰۰ هزار بشکه نسبت به ماه گذشته کم کردهاند. هرچند اداره اطلاعات انرژی آمریکا کاهش بسیار کوچک تری در این مورد دیده است. خود اوپک معتقد است تقاضا برای نفتش در فصل جاری ۹۶۰ هزار بشکه در روز کمتر از برآورد اکتبر خواهد بود.
موضوع دیگر برای اوپک بازگشت پرشتاب تولید لیبی است که در زمانی نامناسب و با سرعتی بسیار بیشتر از آنچه قبل از این انتظار میرفت رشد میکند. تولید نفت لیبی طبق خبرها از ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز عبور کرده است. متوسط تولید این کشور آفریقایی در اکتبر به ۴۵۴ هزار بشکه در روز رسید. این در حالی بود که در سپتامبر تولید این کشور ۱۵۵ هزار بشکه روزانه برآورد میشود. در ماه جاری میلادی نیز متوسط تولید لیبی در حال نزدیک شدن به یک میلیون بشکه در روز است و این کشور امید دارد تا پایان سال تولیدش را به ۳/ ۱ میلیون بشکه برساند. تولید اضافه شده لیبی در محاسبات اوپک پلاس برای توافق کاهش تولید که آوریل به نتیجه رسید، لحاظ نشده است.
در حالی که لیبی از محدودیت تولید معاف است، طبق توافق عرضه اوپکپلاس از ابتدای ۲۰۲۱ به میزان ۹/ ۱ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. پیش از این نیز اوپک پلاس در مورد این موضوع بسیار مردد بود اما با تحولات اخیر و چشمانداز ارائه شده توسط سه موسسه معتبر، احتمال تمدید محدودیتهای فعلی در نشست بعدی این گروه در پایان نوامبر بالا است.
گزارش هشدارآمیز آژانس
آژانس بینالمللی انرژی تخمین خود از تقاضای جهانی نفت را در پی اقدامات محدودکننده کاهش داده و هشدار داد پیشرفت بزرگ در واکسن کرونا نمیتواند به سرعت بازارها را احیا کند.
آژانس گفته در حالی که قیمت نفت در این هفته با انتشار خبر مثبت واکسن شرکت فایزر به اوج ۱۰ هفته اخیر یعنی بیش از ۴۵دلار بر بشکه رسید، این موضوع برای بهبود قابل ملاحظه مصرف سوخت تا نیمه دوم سال آینده میلادی کافی نخواهد بود. این موسسه که به اقتصادهای بزرگ دنیا مشاوره میدهد برآوردش از تقاضای نفت در فصل جاری را ۲/ ۱میلیون بشکه در روز کاهش داد.
آژانس گفته بدتر شدن چشمانداز مصرف در کنار رشد تولید در کشورهایی نظیر لیبی فشار بیشتری بر اوپک و متحدانش در اوپک پلاس که برای نشست آتی آماده میشوند، خواهد گذاشت. به همین دلیل است که این گروه که ابتدا قصد داشت طبق توافق محدودیتهای تولید را از ابتدای سال بعد کاهش دهد، اکنون بر تعویق این مرحله از توافق متمرکز شده است.
آژانس همچنین عنوان کرده اگر اوپک پلاس به برنامه خود مبنی بر بازگشت تولیدش ادامه دهد نخواهد توانست موجودیهای جهانی نفت را در فصل اول ۲۰۲۱ آنچنان که هدفش بوده بهطور جدی کاهش دهد. این موسسه میگوید بر اساس اطلاعات موجود برای فصل سوم سال، در این بازه موجودیهای جهانی نفت روزانه ۸۰۰هزار بشکه کاهش یافته که یک سوم چیزی است که انتظار میرفت.
طبق این گزارش، مصرف جهانی نفت احتمالا در سال جاری میلادی ۸/ ۸ میلیون بشکه در روز کمتر از سال گذشته باشد و متوسطی برابر ۳/ ۹۱ میلیون بشکه داشته باشد. آژانس همچنین تخمینش از تقاضا در فصل اول سال ۲۰۲۱ را ۷۰۰ هزار بشکه در روز کم کرده. با این حال، آژانس همچنان معتقد است سال آینده تقاضا بهطور متوسط ۸/ ۵میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت. آژانس میگوید تولید نفت نیز در ماه جاری (نوامبر) یک میلیون بشکه روزانه بیشتر از ماه قبل باشد چراکه هم عرضه آمریکا بالا رفته و هم لیبی بهشدت در حال تولید است.
اوپک ناامیدتر از همیشه
سازمان کشورهای صادرکننده نفت مجددا برآوردش از تقاضا را کاهش داد؛ هم تقاضای جهانی و هم تقاضا برای نفت اعضایش. این گروه تولیدکنندهها معتقد است تقاضای جهانی در فصل جاری ۲/ ۱ میلیون بشکه در روز کمتر از پیشبینی ماه گذشتهاش خواهد بود. اوپک همچنین گفته تقاضا برای اعضایش نیز در همین بازه ۹۶۰ هزار بشکه کمتر از تخمین اکتبرش خواهد بود و به ۵۱/ ۲۶ میلیون بشکه در روز خواهد رسید. این رقم در ادامه دو کاهش تخمین قابلملاحظه در ماههای گذشته است.
اوپک که مقرش در وین اتریش است در گزارش ماهانه جدید خود گفته اثر منفی ویروس کرونا سال بعد هم با وجود اعلام پیشرفت در تولید واکسن باقی خواهد ماند. اوپک افزود: «ریکاوری تقاضای نفت بهشدت با مشکل روبهرو خواهد شد و اکنون فرض میشود کندی در بهبود بخشهای حملونقل و سوخت صنعتی تا اواسط سال ۲۰۲۱ ادامه یابد.»
اوپک در گزارش خود که چهارشنبه منتشر شد میگوید تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۰ نسبت به سال گذشته ۸/ ۹ میلیون بشکه کمتر خواهد بود که همین رقم نیز ۳۰۰ هزار بشکه بدتر از گزارش قبلی اوپک است. برای سال بعد، اوپک معتقد است تقاضای جهانی ۲/ ۶ میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت که این هم ۳۰۰ هزار بشکه کمتر از برآورد پیشین است. اوپک که در جولای انتظار رشد ۷ میلیون بشکهای تقاضا در ۲۰۲۱ را داشت بهطور پیدرپی تخمینش را پایین آورده است. اوپک در گزارشش گفته این اصلاحات نزولی در تخمینها عمدتا تغییرات منفی در چشمانداز اقتصادی در کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه (OECD) به دلیل شیوع کووید- ۱۹ را در نظر میگیرد.
کاهش قرنطینه عمومی در فصل سوم سال ۲۰۲۰ به تقاضای جهانی نفت کمک کرد اما اوپک از این هراس دارد که حالا افزایش موارد ابتلا به کووید- ۱۹ ریکاوری که انتظارش را میکشید از ریل خارج کند. اوپک میگوید: «در حالی موارد ابتلا به کرونا در اروپا و آمریکا افزایش مییابد که دولتها را واردار به اعمال مجدد شماری از اقدامات محدودکننده کرده، سوختهای مختلف از جمله سوختی که برای حمل و نقل از آن استفاده میشود برای رشد با دشواری زیادی مواجه میشوند.»
EIA: برنت در محدوده ۴۰ دلار باقی خواهد ماند
به گفته اداره اطلاعات انرژی آمریکا، برنت در اکتبر بهطور متوسط ۴۰ دلار بر بشکه بوده که انتظار میرود تغییر چندانی در آن تا پایان سال مشاهده نکنیم. هرچند نوسان بازار امری طبیعی و محتمل است. این اداره دولتی همچنین شاخص برنت را برای سال بعد نزدیک ۴۷ دلار در هر بشکه پیشبینی کرده است. EIA میگوید برنت در ماه اکتبر به دلیل بازگشت لیبی به تولید و شروع مجدد رشد موارد مبتلایان به کرونا صورت گرفته است که میتواند تقاضا را برای ماههای آینده کاهش دهد. با وجود این، اداره اطلاعات انرژی انتظار دارد موجودیهای جهانی نفت در ماههای پیشرو به کاهش خود ادامه دهد. با این حال، این موسسه همچنین گفته سطوح بالای موجودیها فشار صعودی بر قیمت نفت را محدود خواهد کرد.
این اداره بر این باور است که مصرف جهانی نفت و سوختهای مایع برای سال ۲۰۲۰ بهطور متوسط ۹/ ۹۲ میلیون بشکه در روز بشود که ۶/ ۸ میلیون بشکه کمتر از سال گذشته است. EIA همچنین گفته سال آینده این رقم ۹/ ۵ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت. این موسسه آمریکایی همچنین میگوید تولید این کشور در آگوست ۶/ ۱۰ میلیون بشکه در روز بوده است که ۴۰۰ هزار بشکه کمتر از جولای است. EIA پیشبینی کرده تولید در ماه جاری به ۲/ ۱۱ میلیون بشکه در روز برسد.
بازار نفت در هفته گذشته | رشد ۸ درصدی طلای سیاه
دنیایاقتصاد نوشت: در حالی که بسیاری تصور میکردند نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده آمریکا بازار نفت را دگرگون کند اما برخلاف انتظارات بازار تحتالشعاع شوک واکسنی مثبتی که به آن وارد شد رشد قدرتمندی را تجربه کرد. حمایتهای اوپکپلاس هم که زمزمههای آن هر روز جدیتر از گذشته میشود امیدواریها را افزایش داده است.
هر چند که رشد موارد ابتلا به کرونا، تهدید چشمانداز تقاضا در نتیجه اعمال محدودیتهای جدید در سراسر دنیا و افزایش تولید نفت لیبی در کوتاهمدت تا حدود زیادی چشمانداز بازار را تیره کرده است. نفت در پایان هفته معاملاتی خود برای دومین روز کاهش یافت چراکه به دلیل افزایش موارد ابتلا به بیماری کووید-۱۹ چشمانداز تقاضا در تهدید قرار گرفت. افزایش احتمال اعمال محدودیتهای جدیتر در شهرها عامل این بدبینی بازار بود.
معاملات آتی نفت خام روز جمعه در نیویورک کاهشی ۴/ ۲درصدی را به چشم دید، اما همچنان بیشترین سود هفتگی در یک ماه اخیر را توانست برای خود ثبت کند. خوشبینی از اخبار امیدوارکننده درباره احتمال بالقوه کشف واکسنی کارآمد برای مهار بیماری کووید-۱۹ در اوایل هفته بازارها را به لرزه درآورد. اما بهرغم امیدهای فراوان در درازمدت، در حال حاضر شهرهای ایالات متحده از غرب تا سواحل شرقی اقدامات سختگیرانهتری را برای کاهش سرعت رشد موارد ابتلا به کرونا اعمال کردهاند. این اقدامات نگرانیهایی را در بازار ایجاد کرده که گسترش ویروس ممکن است تقاضای برای سوخت را بسیار کاهش دهد. در همین حال معاملات آتی بنزین در بازار نایمکس نیز با کاهش مواجه شد.
ادوارد مویا، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت اواندا میگوید: «در ایالات متحده، گسترش ویروس سریع است و در حالحاضر نیز احتمالا بسیاری از ایالتها مجبور به انجام اقدامات سختگیرانهتر و بازگشت به قفل میشوند. چنین رخدادی فعالیتهای اقتصادی را فلج میکند و در کوتاهمدت تا جایی که ممکن است بر چشمانداز تقاضای نفت خام فشار بیشتری را وارد خواهد کرد.»
پیش از نگرانیها درباره قفل شدن شهرها، معاملات آتی در بازار از نشانههایی حمایت کردند که نشانگر نزدیکتر شدن اتحاد اوپکپلاس برای به تاخیر انداختن افزایش تولید برنامهریزی شده در ژانویه بود. البته پیشبینیهای ناامیدکننده تقاضا از سوی آژانس بینالمللی انرژی و سازمان اوپک امیدها برای بهبود سریع را کمرنگ کرده است.
در همان زمان نیز فرمانداران ایالات امتداد ساحل غربی آمریکا، به دنبال اقداماتی که اخیرا در نیویورک و شیکاگو اعمال شده است، توصیههای مربوط به سفر منتشر کردند. در چنین شرایطی میزان عرضه نفت خام لیبی به بازارهای جهانی نیز روزبهروز در حال افزایش است. مطابق گفتههای سخنگوی شرکت ملی نفت این کشور، تولید لیبی در روز جمعه به یک میلیون و ۱۴۵ هزار بشکه در روز رسیده است.
جی هتفیلد، مدیرعامل شرکت اینفرا کپ در نیویورک به بلومبرگ میگوید: «محتملترین الگو این است که در ماه نوامبر معاملات نفت به بازار پر تلاطم خود ادامه دهد.» او با اشاره تاثیرات جدی بیماری کووید-۱۹ بر بازار تاکید کرد که در ماه آینده اخبار جالب توجهی درباره درمانها و واکسنهای بیماری کرونا خواهیم داشت که احتمالا درست در کنار آن و بهصورت همزمان افزایش ناگهانی موارد جدید ابتلا به کرونا و پر شدن بیمارستانها را داریم.
در روز پایانی هفته معاملاتی بهای شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدییت برای تحویل در ماه دسامبر ۹۹ سنت کاهش یافت و در قیمت۴۰ دلار و ۱۳ سنت در هر بشکه بازار را به پایان رساند. این شاخص نفتی در هفته اخیر رشدی ۱/ ۸ درصدی را تجربه کرد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال برای تسویه حساب در ماه ژانویه نیز ۷۵ سنت کاهش یافت و به ۴۲ دلار و ۷۸ سنت رسید که نشاندهنده افت ۷۲/ ۱ درصدی قیمت در روز جمعه بود. هرچند که این شاخص نفتی نیز هفتهای بسیار مثبت را پشت سر گذاشت یا رشد هفتگی ۳ دلار و ۳۳ سنتی توانست بازدهی ۴۴/ ۸ درصد در هفته را به ثبت برساند.
قراردادهای بنزین برای تحویل در ماه دسامبر هم در بازار نایمکس ۷/ ۲ درصد کاهش یافت و به ۱۲۵۴/ ۱ دلار در هر گالن رسید.
در اروپا، جایی که ترافیک بزرگراهها در برخی کشورها تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافته است، تقاضا برای بار دیگر دچار وقفه شده است. چنین شرایطی به شدت روی نفت خام تاثیرگذار است و بهطور مثال در حال حاضر ۶ ابرنفتکش بدون مشتری همچنان در دریای شمال شناور و سرگردان باقی ماندهاند. در همین حال، آمار نشانه میدهد که مسافتهای طی شده وسایل نقلیه در بزرگراههای ایالات متحده در هفته گذشته سقوط کرد و این نشانه دیگری برای بازار است که آمریکاییها در میانه بیماری همهگیر ترجیح میدهند از جادهها دور شوند.
اخبار جدید از بازار نفت تلاش جدید ترامپ
ایسنا در گزارشی نوشت: دولت ترامپ درست پیش از روی کار آمدن دولت دموکرات بایدن، احتمالا اقدامات کلیدی را برای نهایی کردن فروش لیزینگ حفاری نفت در منطقه آلاسکا که پناهگاه ملی حیات وحش قطب شمال است، انجام خواهد داد.
دفتر مدیریت زمین در انکوریج آلاسکا اعلام کرد کاخ سفید پیشنهادهایی در خصوص اختصاص زمینها را در روزهای آینده ارسال خواهد کرد و از شرکتهای انرژی میخواهد مشخص کنند کدام مناطق باید برای فروش عرضه شوند.
به این ترتیب شمارش معکوس ۶۰ روزه پیش از این که فروش در انکوریج آلاسکا انجام بگیرد، آغاز میشود در حالی که حفاری در این منطقه پیش از امضای مقرراتی توسط دولت جمهوریخواه آمریکا در سال ۲۰۱۷ به مدت چند دهه ممنوع بود. بایدن با حفاری در این منطقه مخالف است در حالی که قانونگذاران آلاسکا مدتها خواستار گشایش این منطقه حساس محیط زیستی روی اکتشاف نفت و گاز بودهاند.
دولت پس از ۳۰ روز از ارسال دعوت برای ارائه پیشنهاد اختصاص زمین، اطلاعیهای را برای فروش اجاره زمین برای حفاری صادر خواهد کرد و ۳۰ روز بعد فروش انجام میگیرد درست پیش از ۲۰ ژانویه که مراسم تحلیف بایدن برگزار میشود.
آلاسکا حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت تولید میکند که بسیار کمتر از ۲ میلیون بشکه در روز در اواخر دهه ۱۹۸۰ است. بر اساس گزارش رویترز، چند بانک بزرگ آمریکایی اعلام کردهاند که پروژههای نفت و گاز در منطقه آرکتیک را فاینانس نخواهند کرد.
تقاضای نفت هند اولین رشد سالانه خود را تجربه کرد
تسنیم هم در خبری نوشت: تقاضای نفت هند ۷/ ۲ درصد در اکتبر افزایش داشت و به ۸/ ۱۷ میلیون تن رسید.
به گزارش بلومبرگ، هند اولین افزایش سالانه مصرف نفت را از ماه فوریه گزارش داد که نشان میدهد تقاضای سوخت در این کشور بهرغم افزایش موارد ابتلا به کرونا بالا رفته است.
تقاضا برای سوخت جادهای به سطح قبل از بحران کرونا رسیده و تقاضای نفتا به شدت بالا رفته است. مصرف مواد خام صنعت پتروشیمی هم ۱۵ درصد افزایش یافته است.
بهبود مصرف سوخت در سومین مصرفکننده بزرگ دنیا به تثبیت افزایش قیمت نفت در این هفته کمک میکند. قرنطینههای شدید در هند در اواخر ماه مارس تقاضا برای سوخت را پایین آورد و باعث کاهش شدید فرآوری نفت خام در کارخانههای پتروشیمی شد.
مدیرعامل شرکت نفت هند در کنفرانس ادیپک امارات گفت فعالیت پالایشگاههای هند از هفته اول نوامبر ثابت بوده و بازار محصولات پالایشی این کشور در اولین فصل سال آینده میلادی تقریبا در حد معمول خواهد بود. دومین کشور پرجمعیت جهان از اواسط ماه اکتبر وارد جشنهای ماهانه خود شد. این فصل همواره فصل اوج تقاضا برای همه محصولات در هند است و تقاضا برای کامیونهای دیزلی جهت تحویل کالاها هم افزایش مییابد. کارخانههای پتروشیمی هند پس از ماهها، با افزایش تقاضا فعالیت خود را آغاز کردهاند.
روس نفت روسیه ۸۲۷ میلیون دلار ضرر کرد
در گزارش دیگری تسنیم نوشت: شرکت روس نفت روسیه اعلام کرد در سه ماه سوم سال جاری میلادی ۶۴ میلیارد روبل (۸۲۷ میلیون دلار) ضرر و زیان خالص داشته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت بزرگ روس نفت روسیه اعلام کرد رکود ناشی از همهگیری ویروس کرونا و ضعف روبل باعث شده این شرکت در سه ماه سوم سال جاری میلادی ۶۴ میلیارد روبل (۸۲۷ میلیون دلار) ضرر و زیان خالص داشته باشد.
روس نفت دومین تولید کننده بزرگ نفت دنیا پس از آرامکوی عربستان از نظر میزان تولید است که مجبور شده تولید خود را طبق قرارداد کاهش تولید اوپک پلاس پایین بیاورد تا به ثبات بازار نفت کمک کرده باشد.تولید نفت و میعانات گازی این شرکت ۲/ ۳ درصد در سه ماه سوم نسبت به سال قبل کاهش داشته و به ۹۱/ ۳ میلیون بشکه در روز رسیده است.
این شرکت همچنین مجبور بوده با بحران کرونا مقابله کند. دفاتر روس نفت هفتهای ۳۰ ساعت فعال بودهاند و هزینههای مربوط به همهگیری در ۹ ماه اول سال به ۵ میلیون روبل (۶۵ میلیون دلار) رسید.
پایبندی ۱۰۱ درصدی اوپک پلاس به توافق کاهش تولید نفت
شانا هم نوشت: برخی منابع اعلام کردند سطح پایبندی ائتلاف اوپکپلاس به توافق کاهش تولید نفت در ماه اکتبر امسال ۱۰۱ درصد بوده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن و دبی، سه منبع اوپکی روز جمعه (۲۳ آبانماه) اعلام کردند سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) در ماه اکتبر به توافق کاهش تولید نفت این ائتلاف بیش از ۱۰۰ درصد پایبند بودهاند و سطح پایبندی این ائتلاف در این ماه ۱۰۱ درصد بوده است.
یکی از منابع گفت ارزیابی پایبندی در نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک (JMMC) بررسی و تایید میشود. قرار است ائتلاف اوپک پلاس از ماه ژانویه کاهش تولید خود را ۲ میلیون بشکه در روز تسهیل کند، این در حالی است که اعضای این ائتلاف در حال بررسی تعدیل این توافق برای حمایت بیشتر از بازار هستند. قرار است نشست بعدی اوپکپلاس در روزهای دهم و یازدهم آذرماه و پس از نشست کمیته مشترک وزارتی در روز سهشنبه (۲۷ آبانماه) برگزار شود.
محرومیت عربستان از ۵/ ۲۷ میلیارد دلار درآمد نفتی
ایسنا در خبر دیگری نوشت: ریزش قیمت نفت، عربستان سعودی را امسال از ۵/ ۲۷ میلیارد دلار درآمد نفتی محروم کرد.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی روز جمعه اعلام کرد ریزش قیمت نفت عربستان سعودی را امسال از ۵/ ۲۷ میلیارد دلار درآمد نفتی محروم کرده است و اذعان کرد درآمد نفتی فعلی برای پوشش لایحه حقوقها در این کشور کافی نیست. محمدبنسلمان در اظهاراتی که از سوی خبرگزاری دولتی عربستان منتشر شد، گفت: سال گذشته درآمد امسال دولت را ۲۲۲ میلیارد دلار (معادل ۸۳۳ میلیارد ریال سعودی) پیشبینی کرده بودیم که از این رقم ۱۳۷ میلیارد دلار (۵۱۳ میلیارد ریال) از محل فروش نفت بود. با این حال ریزش قیمت نفت باعث شد درآمد نفتی عربستان سعودی به ۱۰۹ میلیارد دلار (۴۱۰ میلیارد ریال) سقوط کند.
ریزش قیمت نفت که بخشی از علت آن جنگ قیمت نفت عربستان و سرازیر کردن حجم بالایی نفت از سوی این کشور به بازار در آوریل بود، باعث شد بزرگترین صادرکننده نفت جهان امسال بیش از ۵/ ۲۷ میلیارد دلار درآمد نفتی را از دست دهد.
محمد بن سلمان گفت: این درآمدها به تنهایی برای پوشش لایحه حقوقها که در بودجه امسال ۵۰۴ میلیارد ریال برآورد شدند، کافی نیستند و نیازی به گفتن نیست که فاینانس موارد دیگر شامل هزینه سرمایه به میزان ۱۷۳ میلیارد ریال، مزایای تامین اجتماعی به میزان ۶۹ میلیارد ریال، لایحه فعالیت و تعمیرات به میزان ۱۴۰ میلیارد دلار و موارد دیگر تا چه حد دشوار بوده و به معنای رکود اقتصادی و از دست رفتن میلیونها شغل بوده است. بر اساس گزارش اویل پرایس، ریزش قیمت نفت عربستان سعودی را وادار کرده است به اقدامات ریاضتی نظیر سه برابر کردن مالیات ارزش افزوده، کاهش پرداخت کمک به خانوادههای فقیر و قطع کمک هزینههای زندگی کارمندان دولتی متوسل شود.
بررسی تکنیکال نفت برنت
- سمانه عاملی | تحلیلگر بازار
روند کوتاهمدت قیمت هر بشکه نفت برنت، صعودی و روند کلی آن خنثی برآورد میشود. هفته گذشته قیمت نفت برنت با افزایش حدود ۹ درصدی از محدوده ۳۹ دلار و ۴۵ سنت به محدوده ۴۳ دلار رسید. نفت برنت دریای شمال حدود ۱۰۰ روز کاری در کانالی بین ۳۹ دلار و ۵۰ سنت و ۴۶ دلار و ۵۰ سنت قرار گرفته بود که در دو هفته گذشته طی یکسری نوسانات نزولی کف این کانال را به سمت پایین شکست و حتی به سطح قیمتی ۳۶ دلار نیز رسید، اما پس از آن با افزایش قیمت در هفته گذشته، دوباره در محدوده این کانال قرار گرفت.
با توجه به شکسته شدن کف کانال به سمت پایین و حرکات هیجانی نزولی نفت و بعد از آن بازگشت به کانال یاد شده، احتمال حرکات هیجانی به سمت بالا و شکستن سقف کانال نیز در چند روز کاری آینده وجود دارد. در صورت عبور قیمت از محدوده ۴۶ دلار و ۵۰ سنت به سمت بالا، احتمال لمس محدوده ۶۰ دلار بهصورت هیجانی نیز وجود دارد، که دو محدوده ۵۰ دلار و ۵۴ دلار میتوانند مانع رسیدن قیمت نفت برنت به هدف قیمتی مذکور شوند. به این سطوح قیمتی مقاومت میگویند.
در حال حاضر قیمت نفت در ناحیه بسیار مهمی قرار دارد. در صورتی که نفت نتواند از سطوح فعلی بالاتر برود، ممکن است تا ۳۳ دلار و ۵۰ سنت نیز کاهش یابد که البته محدودههای ۳۹ دلار و ۵۰ سنت، ۳۷ دلار و ۵۰ سنت میتوانند مانع رسیدن دوباره قیمت نفت به سطح قیمتی ۳۶ دلار شوند، اگر این ناحیه به سمت پایین شکسته شود، ناحیه ۳۳ دلار و ۵۰ سنت میتواند از کاهش بیشتر قیمتها جلوگیری کند.
بررسی محدودههای قیمتی با اهمیت
در صورت ادامه روند صعودی کوتاهمدت، اولین منطقهای که میتواند مانع از افزایش بیشتر قیمتها شود، محدوده ۴۳دلار و ۶۰ سنت است. در صورت افزایش بیشتر قیمت ها، مهمترین منطقهای که میتواند مانع از ادامه حرکت صعودی شود، محدوده ۴۶ دلار و ۵۰ سنت است. شکسته شدن این محدوده به سمت بالا، احتمالا بهصورت هیجانی و مقطعی خواهد بود. در صورت کاهش قیمتها، اولین منطقهای که میتواند مانع از کاهش بیشتر قیمتها شود، محدوده ۳۹ دلار و ۵۰ سنت است. شکسته شدن این محدوده حمایتی به سمت پایین خصوصا با حجم زیاد نشانه نزولی است و ترس از احتمال تشکیل روند نزولی را برای سرمایه گذاران افزایش میدهد.
این محدوده برای تحلیلگران محافظهکار از اهمیت خاصی برخوردار است. قیمت، برای عبور از این محدوده حمایتی به سمت پایین با مشکلات فراوانی مواجه خواهد شد. در صورت کاهش بیشتر قیمتها مهمترین منطقهای که میتواند مانع از نزول بیشتر قیمتها شود، محدوده ۳۶ دلار است. شکسته شدن این محدوده به سمت پایین خصوصا با حجم زیاد نشانه نزولی خواهد بود و احتمال ادامه کاهش قیمتها را زیاد میکند. این محدوده حمایتی برای تحلیلگران محافظهکار از اهمیت خاصی برخوردار است.