به گزارش «دنیای بورس»، دنیای اقتصاد نوشت: هشتگهای بورس، سکه، بازار، سود، طلا و پیشبینی از جمله هشتگهای پرکاربرد در میان کاربران فعال در حوزه بازار سرمایه و بورس در شبکههای اجتماعی طی روز گذشته بود. زیانده بودن بورس در ماهی که گذشت، از مهمترین دغدغههای برخی از کاربران در روز گذشته محسوب میشد. برخی از کاربران با بازنشر نموداری که در آن بازدهی بازارهای مالی در شهریورماه امسال به تصویر کشیده شده بود از زیان بورس و سود سکه مینوشتند.
در این میان برخی از کاربرانی که از نوشتهها و اظهارنظرهایشان در چند وقت اخیر معلوم است که امسال در بورس سرمایهگذاری کردهاند، از دلسپردن به تبلیغات و صحبتهای مسوولان برای حضور در بورس ابراز پشیمانی میکردند.
عدهای دیگر هم که در این مواقع بر طبل یاس و ناامیدی میکوبند، آنها را تشویق میکردند که هنوز هم برای برگشت دیر نشده و میتوانند پولهایشان را هرچند کم از بورس بیرون کشیده و در بازارهای دیگری سرمایهگذاری کنند. از دیگر موضوعاتی که بین سهامداران خرد و تازهوارد بورس داغ شده بود، این بود که آیا بورس مانند ماههای گذشته یکدست سبز رنگ میشود یا نه.
کاربرانی با بدگمانی این مساله را مطرح میکردند که روزهای خوش بورس دیگر گذشته و همانطور که از یکی دوماه پیش مشخص شده است، بازار از این به بعد جای آنهایی است که دستی بر آتش دارند و میتوانند سهامداری کنند، نه اینکه فقط به فکر دریافت سود باشند.
در مقابل اما بودند افرادی که این موضوع را مطرح میکردند که بهزودی دلار در اوجقیمت، سقوط شدیدی میکند و در نتیجه پولهای زیادی به بورس سرازیر میشود. آنها البته به این نکته هم اشاره میکردند که سبزپوش شدن بورس اینبار طولانیمدت نیست.
با این وجود اما در میان بحثهای این دو گروه جای فعالان بازار و متخصصان خالی بود. این دسته از افراد اکثرشان روز گذشته درباره نوسانگیری اظهارنظر میکردند؛ برگشت نوسانگیری روزانه و گردش پول در بازار و عدمارائه بخشنامه جدید از خواستههایی بود که روز گذشته در صفحههای شخصی فعالان بازار سرمایه و بورس که در شبکههای اجتماعی حضور دارند، دیده میشد.
از توییتهایی که در این رابطه در فضای توییتر فارسی مورد توجه قرار گرفت، توییت رضا خانکی، فعال بازار سرمایه بود. او در صفحه خود نوشت: «آقایانی که خودتون را صاحب بازار میدانید و در نهاد ناظر قطعا با علم و دانش بیشتر و دیتای بیشتر نشستهاید، یکبار به حرفهای تکراری ما گوش کنید: نوسانگیری روزانه را برگردانید و اجازه بدهید این پول در بازار برای خودش بچرخد و هیچ بخشنامه جدیدی فعلا ندهید.»
توییت او تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از ۳۰۰بار توسط کاربران این شبکه اجتماعی پسندیده شده بود. اما نوشته خانکی تنها به پسندیدن خلاصه نشده بود و کاربران برای او نظراتشان را نوشته بودند.
یکی از افرادی که در قسمت نظرات، مطلبی نوشته بود، صادق الحسینی، فعال اقتصادی بود. او با تایید نوشته خانکی در ادامه بیان کرده بود که این مسائل کاملا در جهت حمایت واقعی و منطقی از بازار است و در ادامه نوشته بود: «تاکید روی آزادسازی قیمتها خصوصا خودرو و از بین بردن حاشیههای قیمتی و افزایش دامنه نوسان و وضع مالیات برای سهامداری مستقیم و هدایت مردم به صندوقها و البته عدم حمایت پولی از سوی دولت یا بانکها مهمترین اقدامات هستند.» از دیگر توییتهای پربحث روز گذشته، نوشته رضا کاشف بود.
او که مدیرکل امور بینالملل سازمان تامیناجتماعی است و در صفحه توییتر خود نظرات شخصیاش را مینویسد، روز گذشته نوشت: «منع موقت نوسانگیری در شرایط نامتقارن بودن اطلاعات حقیقی و حقوقی، دخالت در بازار نیست، تصحیح ناکارآمدی نهادینهشده بازار است که فعلا تعادل کل بازار را بههم ریخته است. بیایید در دفاع از آزادی نشر اطلاعات و ممانعت جدی از تعارض منافع صاحبان اطلاعات نهانی یکصدا باشیم.»
کاربرانی با بازنشر توییت او، به این رویه انتقاد کرده و آن را تصمیمی اشتباه خواندند. برای مثال یکی از کاربران نوشته بود: «این کار ایجاد یک ریسک جدید برای نقدشوندگی است. چه اتفاقی میافتد اگر فردا با همین استدلال شما محدودیت یکروزه را تبدیل به یک هفته یا یک ماه یا یک سال کنند؟ بالاخره این عدمتقارن اطلاعات حقیقی و حقوقی یک موضوع ذاتی و ابدی است، پس این استدلال را برای هر بازه زمانی میتوان تکرار کرد.»
در نهایت چند ساعت بعد، کاشف با بازنشر توییت اول خود، نوشت: «دوستانی به درستی متذکر شدند که اینکار باعث کاهش نقدشوندگی بازار میشود. ضمن اعتقاد به لزوم مداخله در بازار برای تثبیت در روند تعادلی بلندمدت، شاید ایده پلکانیشدن مالیات بر نقل و انتقال سهام بر اساس حجم معاملات بالاتر از یک آستانه مشخص نیز قابل بررسی باشد.»
رحمان بابازاده | فعال بازار سرمایه: بورس یعنی «نقدشوندگی»؛ همه سیاستها، تصمیمات، بخشنامهها و دستورات اگر در تعارض با این هدف اولی باشند، یعنی مسیر به خطاست! حتی اگر توجیه ما «در شرایط حساس کنونی» باشد.