به گزارش «دنیای بورس» به نقل از ایسنا، نهم اردیبهشت بود که رهبری ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت را صادر کردند. در این راستا از ۱۰ اردیبهشت به مشمولان سهام عدالت فرصت داده شده تا چنانچه قصد دارند سهام را بصورت مستقیم مدیریت کنند با مراجعه به سامانه سهام عدالت (لینک) مدیریت مستقیم را انتخاب کنند.
مهلتی که برای مشمولان تعیین شده بود تا هشتم خرداد بود اما شب گذشته سخنگوی آزادسازی سهام عدالت از تمدید این فرصت تا ساعت ۲۴ پانزدهم خرداد خبر داد و تاکید کرد سهامداران باید توجه داشته باشند چنانچه روش مستقیم را انتخاب کردهاند امکان لغو آن و انتخاب روش غیرمستقیم را ندارند.
بطور کلی حدود ۴۹ میلیون و ۱۴۸ هزار و ۷۷۵ نفر مشمول سهام عدالت هستند که ۴۶ میلیون و ۵۶۹ هزار و ۴۸۳ نفر در قید حیات هستند و طبق آخرین آمار، فقط ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر روش مستقیم را برای مدیریت سهام انتخاب کردهاند.
برای انتخاب روش مستقیم مشمول باید به سامانه سهام عدالت (لینک) مراجعه و روش مستقیم را انتخاب کند. سهامداران باید توجه داشته باشند عدم مراجعه آنها به سامانه و انتخاب روش مستقیم تا ۱۵ خرداد به این معنی است که آنها روش غیر مستقیم را انتخاب کردهاند.
مشمولان باید توجه داشته باشند درصورت انتخاب آزادسازی به روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت بصورت مستقیم و بدون واسطه به سهامدار سهام عدالت، تخصیص و انتقال خواهد یافت. به عبارت دیگر به میزان سهام تخصیص یافته به هر فرد در شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت و به تناسب ارزش مقطع واگذاری تعدادی از سهام ۳۶ شرکت بورسی تخصیص خواهد یافت.
این دسته از مشمولان سهام عدالت به ازای سهام شرکتهای غیربورسی سرمایهپذیر سهام عدالت، سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی را نیز دریافت خواهند کرد.
در این حالت مسئولیت حفظ، نگهداری و مدیریت سهام اختصاص یافته به عهده سهامدار بوده و در راستای حفظ ارزش سهام تخصیص یافته، قابلیت نقل و انتقال سهام مزبور به غیر و فروش آن بر اساس محدودیتهای زمانی و مقداری تعیین شده توسط شورای عالی بورس صورت خواهد گرفت. همچنین مطابق قانون تجارت، افراد سهامدار محسوب شده و از مزایای سهام تخصیص یافته از جمله سود و امثال آن بهره مند خواهند شد.
سهامداران می توانند دو ماه پس از تاریخ انتخاب روش فوق با مراجعه به سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) به نشانی sejam.ir از تعداد سهام تخصیص یافته نزد شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت مطلع شوند. بهره مندی از خدمات قابل ارائه از جمله ایجاد امکان معاملهپذیری سهام تخصیص یافته در آینده منوط به مراجعه به سامانه سجام، ثبت نام و احراز هویت غیرحضوری در مراکز تعیین شده است.
همچنین افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند، سهام شرکتهای بورسی تخصیص یافته روی کد بورسی آنها منتقل میشود. این افراد از بابت سهام شرکتهای غیربورسی، سهامدار شرکتهای سرمایه گذاری استانی هم خواهند بود.
درصورت انتخاب آزادسازی به روش غیر مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت از طریق شرکتهای سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد و سهامدار حق انتقال به غیر و دخل و تصرف در آن را نخواهد داشت. در این روش سود یا زیان قابل تخصیص به سهامدار براساس نحوه عملکرد شرکتهای سرمایه گذاری استانی تعیین و تخصیص پیدا خواهد کرد.
با این تفویض اختیار، سهام شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت متعلق به سهامدار توسط شرکتهای سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد.
افرادی که روش غیرمستقیم را انتخاب می کنند، سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی خواهند بود. قرار است شرکتهای سرمایه گذاری استانی در بازار سرمایه پذیرش شوند و سهام این شرکتها خرید و فروش شود بنابراین این افراد می توانند نسبت به فروش سهام در شرکتهای سرمایه گذاری استانی اقدام کنند.
درمورد اینکه چه تضمینی وجود دارد در روش غیرمستقیم شرکتهای استانی دارایی سهامدار را حفظ کنند و افزایش دهند باید گفت این موضوع به نحوه عملکرد و میزان موفقیت یا عدم موفقیت مدیران شرکتهای سرمایهگذاری در مدیریت دارایی های تخصیص یافته بستگی دارد.
در این میان، مشمولان باید توجه داشته باشند تنها آن دسته از سهامدارانی میتوانند سهام را از طریق بانکها بفروشند که روش مستقیم را برای مدیریت سهام عدالت انتخاب کردهاند. در واقع سهامدارانی که قصد فروش ۳۰ درصد از سهام را دارند ابتدا باید در سامانه سهام عدالت روش مستقیم را انتخاب کرده و سپس جهت فروش به شعب بانکی که شماره شبای آن حساب را در سامانه معرفی کردهاند، مراجعه کنند و با تکمیل فرمهای مربوط نسبت به تکمیل سفارش فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت و تعهدنامه مربوطه اقدام کنند.
بر این اساس، اطلاعات افرادی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند در اختیار بانکهای عامل قرار می گیرد. همچنین سهامدارانی که به سامانه سهام عدالت مراجعه نکنند بصورت خودکار روش غیر مستقیم برای آنها انتخاب می شود.
این دسته از سهامداران نیز می توانند با مراجعه به بانک مربوطه که قبلا شبای حساب آن بانک را جهت دریافت سود معرفی کرده اند، نسبت به ثبت سفارش فروش سهام در شرکت سرمایهگذاری استانی اقدام کنند. موضوع فروش سهام این افراد به برگزاری مجمع و افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهگذاری استانی و پذیرش آنها در بازار سرمایه موکول میشود.