به گزارش «دنیای بورس» به نقل از دنیای اقتصاد، بررسیها از وضعیت روزهای اخیر بازار مسکن در شهر تهران نشان میدهد بهتدریج حجم فایلهای عرضه شده در بازار معاملات مسکن در حال افزایش است. همزمان با فراگیری ویروس و تعطیلی بخش زیادی از کسبوکارهای اقتصادی، بازار معاملات مسکن نیز با تعطیلی خودخواسته مشاوران املاک از یکسو و کاهش محسوس مراجعه متقاضیان به بازار، به حالت تعطیلی در آمد.
این وضعیت در دو هفته گذشته از اتمام تعطیلات نوروزی نیز ادامه پیدا کرد بهطوری که بخش عمده بنگاههای املاک در سطح شهر تعطیل بودند. در عین حال بهدلیل حجم بسیار پایین تمایل متقاضیان خرید و فروش مسکن، تعداد انگشتشمار فایل نیز در فضای مجازی عرضه میشد.
با این حال بهنظر میرسد از ابتدای هفته جاری، همزمان با آغاز به کار بخش زیادی از کسبوکارهای اقتصادی (البته با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از دستورالعملهای بهداشتی در جهت کاهش احتمال ابتلا به ویروس کرونا)، بهصورت تدریجی، تعداد فایلهای عرضه شده در بازار مجازی معاملات مسکن در حال افزایش است.
مشاوران و فعالان بازار مسکن معتقدند در حال حاضر بخش اندکی از فروشندگان که ناگزیر به فروش واحد مسکونی خود در مدت زمان محدود هستند به بازار وارد شدهاند. برخی از این فروشندگان واحدهای مسکونی خود را با شرایط ویژهای همچون تخفیف برای خرید نقدی ارائه میدهند. در عین حال گروهی از متقاضیان خرید مسکن که گمان میکنند در وضعیت کنونی امکان خرید واحد مسکونی برای آنها وجود دارد و شرایط بازار را مساعد و مناسب ارزیابی میکنند احتمالا بهصورت محدود به بازار وارد خواهند شد.
اوراق تسهیلات مسکن به زیر ۴۰ هزار تومان می رسد؟
مهر نوشت: اوراق تسهیلات مسکن در روزهای اخیر از گرمای بازار سرمایه بی نصیب مانده و با کسادی بازار مسکن، قیمت هر برگه از نماد تسه در بازه ۴۱ تا ۴۷ هزار تومان در حال معامله است.
اگرچه این روزها تب هجوم نقدینگی به بازار سرمایه به شدت بالا رفته است، اما به دلیل پایین بودن بازدهی خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن (بازدهی اوراق تسهیلات در یک سال ۹۸، تنها ۳ درصد بود) به دلیل محدودیتهای شدید در معاملات نماد تسه در بازار سرمایه و نیز کاهش شدید اثرگذاری وام مسکن در قدرت خرید مسکن خانوارها که به کاهش حدوداً ۳۵ درصدی تعداد معاملات مسکن در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ (بر اساس اعلام دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی) منجر شد، اوراق تسهیلات مسکن نیز به پایینترین نرخ خود ظرف روزهای اخیر رسیده است.
اگرچه در سال گذشته نیز در مقاطعی، قیمت اوراق تسهیلات مسکن به زیر ۴۰ هزار تومان رسید، اما در اسفند ماه با جهش ناگهانی به ۶۰ هزار تومان، توانست رکورد بالاترین قیمت را به ثبت برساند با این حال با توجه به شیوع کرونا که افت شدید معاملات مسکن را در فروردین ماه رقم زد و به گفته رئیس اتحادیه مشاوران املاک، سبب شده تا خانوادهها از ورود متقاضیان بازدید واحدهای مسکونی از بیم کرونا، جلوگیری کنند و همچنین کاهش سنتی معاملات مسکن در فروردین ماه هر سال به دلیل تعطیلیهای دو هفتهای کسب و کارها که در سال جاری، به دلیل کرونا به ۴۵ روز تعطیلی صنف مشاوران املاک منتهی شد، تعداد معاملات مسکن به پایینترین حد خود رسیده است.
مجموعه عوامل فوق سبب شده تا بخش زیادی از متقاضیان خرید مسکن در فروردین ماه امسال از بازار مسکن عقب نشینی کنند که این اتفاق، در کاهش تقاضای خرید اوراق تسهیلات نیز تأثیرگذار بوده است.
از سوی دیگر اگرچه تسهیلات ساخت مسکن برای سازندگان حرفهای در تهران به ۲۵۰ میلیون تومان به ازای هر واحد افزایش یافت، اما به دلیل آنکه ساخت مسکن کوچک متراژ برای سازندگان به صرفه نیست و از سوی دیگر نیز ساخت و ساز در مناطق گران قیمت شهر از سوی شهرداری تهران ممنوع شده، لذا سازندگان نیز از ساخت و ساز عقب نشینی کرده و درنتیجه هم کاهش ۱۳.۵ درصدی صدور پروانه ساخت در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ رقم خورد و هم تعداد خریداران اوراق تسهیلات مسکن را که عمدتاً سازندگان و انبوه سازان بودند، با کاهش مواجه کرد.
گفتنی است علی رغم آنکه روزهای نخست هر ماه، اوراق تسهیلات صادره در ماه قبل از آن از سوی دارندگان حساب ممتاز بانک مسکن برای فروش در بازار عرضه میشود، امروز اوراق تسهیلات مسکن صادره در فروردین ۹۹ (تسه ۹۹۰۱) به بازار فرابورس عرضه نشد که احتمالاً به دلیل عدم تحویل این اوراق به دارندگان حساب ممتاز از سوی بانک مسکن در روز جاری بوده است؛ معمولاً اوراق تسهیلات نوعرضه در هر ماه، با بیشترین استقبال برای خرید مواجهند که به نظر میرسد برخی از خریداران تسه فعلاً از خرید اوراق صرف نظر کرده اند تا تسه ۹۹۰۱ وارد بازار شود که همین موضوع، کاهش قیمت اوراق را در پی داشته است.
در معاملات امروز دوشنبه اول اردیبهشت اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن، این اوراق با قیمتهایی در دامنه ۴۱ تا ۴۷ هزار تومان خرید و فروش شد که ارزانترین برگهها مربوط به اوراق تسهیلات مسکن صادره در ماههای اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد ۹۷ با نمادهای ۹۷۰۲، ۹۷۰۳، ۹۷۰۴ و ۹۷۰۵ بودند؛ علت کاهش قیمت این برگهها، اتمام تاریخ اعتبار آنها در یک تا سه ماه آینده است. که با توجه به زمان بر بدون حدوداً یک ماهه تشکیل پرونده دریافت تسهیلات خرید مسکن تا زمان واریز آن از سوی بانک عامل، معمولاً خریداران این اوراق ترجیح میدهند تا برگههای تسهیلات مسکن با تاریخ اعتبار بیشتر خریداری کنند که اگر اعطای وام مسکن آنها با وقفه روبه رو شد، اوراق تسهیلات خریداری شده از درجه اعتبار ساقط نشود.
گرانترین اوراق تسهیلات نیز به برگههای صادره در نیمه دوم سال ۹۸ اختصاص داشت که عمدتاً در حول و حوش ۴۴ تا ۴۷ هزار تومان عرضه شدند به خصوص در ساعات پایانی معاملات امروز بازار سرمایه، هم حجم برگههای فروخته شده و هم قیمت آنها با اندکی افزایش روبه رو شد؛ به گونهای که سبب شد تا در یک ساعت پایانی معاملات امروز، هم رشد ۲ تا ۳ درصد قیمتها رقم بخورد هم تابلوی معاملات اوراق تسهیلات مسکن از قرمزپوش بودن مطلق خارج شود.
نماد ۹۸۰۶ (اوراق تسهیلات مسکن صادره در شهریور ۹۸) بیشترین کاهش قیمت تا حدود منفی ۳ درصد را به خود اختصاص داد و از هر برگه ۴۵ هزار ۸۰۰ تومان در معاملات یکشنبه ۳۱ فروردین به ۴۲ هزار و ۶۰۰ تومان در معاملات امروز رسید؛ اما بیشترین افزایش با ۵ درصد رشد قیمت به نماد ۹۸۰۱ (اوراق تسهیلات مسکن صادره در فروردین ۹۸) تعلق گرفت که از ۴۳ هزار و ۶۷۰ در معاملات دیروز به ۴۵ هزار و ۸۶۰ تومان در معاملات امروز رسید.
پُرفروش ترین نماد نیز تسه ۹۸۱۲ (اوراق تسهیلات مسکن صادره در اسفند ۹۸) با عرضه ۵۰ هزار برگه بود و ۱۷۲۴ فقره معامله برای خرید آن انجام شد؛ این اوراق با ۴۶ هزار و ۶۰۰ تومان به عنوان قیمت نهایی معاملات امروز ثبت شد در حالی که روز گذشته ۴۵ هزار و ۷۰۰ تومان کشف قیمت شد.
همچنین عرضه ۷ نماد معاملاتی نیز امروز پس از آنکه زیر ۴۳ هزار تومان به فروش رفتند و تعداد معاملات آنها کمتر از ۲۰ فقره بود، در ساعات میانی فعالیت بازار متوقف شد.
سقوط ۷۰ درصدی معاملات مسکن در فروردین
همچنین ايسنا نوشت: بازار مسکن در اولین ماه از سال ۱۳۹۹ و در شرایط کرونایی با سقوط ۷۰ درصد و ۵۲ درصد سالیانه معاملات به ترتیب در تهران و کل کشور مواجه شد.
فروردین ماه ۱۳۹۹ در حالی که بازار مسکن به دلیل شیوع ویروس کرونا با نگرانی از انعقاد قرارداد از سوی خریداران و فروشندگان و نیز تعطیلی دفاتر املاک مواجه بود، در شهر تهران ۱۲۵۰ فقره معامله ملک انجام شد که نسبت به ماه قبل ۸۹ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷۰ درصد کاهش نشان میدهد.
افت ۷۰ درصدی معاملات کل کشور نسبت به اسفند
طبق اعلام اتحادیه مشاوران املاک تهران، در کل کشور نیز طی فروردین ۱۳۹۹ بالغ بر ۱۴ هزار و ۹۹۶ قرارداد خرید و فروش ملک به امضا رسیده که نسبت به اسفند پارسال ۷۰ درصد و نسبت به فروردین پارسال ۵۲ درصد افت کرده است.
در بخش اجاره نیز در شهر تهران طی فروردین ۱۳۹۹ بالغ بر ۱۴۴۸ اجاره نامه به امضا رسیده که نسبت به ماه گذشته و ما مشابه سال گذشته به ترتیب ۸۰ و ۷۱ درصد کاهش نشان میدهد.
همچنین در کل کشور ۶۴۷۲ قرارداد اجاره در فروردین ماه ۱۳۹۹ امضا شده که نسبت به ماه قبل ۷۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۶ درصد کمتر بوده است.
این آمار گویای آن است که در فروردین ماه بازار ملک به طور کامل متوقف شده و سیگنال های قیمتی نمی تواند گویای وضعیت واقعی آن باشد؛ هرچند بر اساس شواهد تغییر محسوسی در نرخهای پیشنهادی نسبت به اسفند ماه دیده نمی شود.
بازگشایی بازار مسکن از ۳۰ فروردین
واسطه های ملکی میگویند از روز شنبه ۳۰ فروردین ماه که منع فعالیت دفاتر املاک برداشته شده، عمده مراجعات برای آگاهی از وضعیت فعلی بازار انجام شده و کمتر کسی تمایل به انعقاد قرارداد قطعی دارد. معدودی از مالکان نیز قیمت های پیشنهادی را اندکی بالا برده اند اما فضای کلی بازار، رشد قابل ملاحظه نرخها را نشان نمی دهد. فروشندگانی هم که قیمت ها را بالا برده اند تحت تاثیر وضعیت نامعلوم آینده بازار با توجه به شیوع ویروس کرونا و عدم قطعیت در شرایط اقتصاد کلان و نامعلوم بودن آینده نرخ ارز، اقدام به تغییر نرخهای پیشنهادی کرده اند.
خانه در تهران متری ۱۵.۶ میلیون تومان
بنابراین گزارش، آخرین ماه از سال ۱۳۹۸ بازار مسکن تهران رونق چندانی نداشت و طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، معاملات ۱۰ هزار و ۲۴۲ فقره بود که نسبت به بهمن ماه ۲۴ درصد و نسبت به اسفند سال قبل از آن ۲۱ درصد کاهش پیدا کرد. این در حالی است که معمولاً در اسفند ماه سال های قبل شاهد افزایش معاملات نسبت به بهمن ماه بودیم. با این حال بازار مسکن پایتخت از رشد قیمتها بینصیب نماند و میانگین قیمت مسکن شهر تهران نسبت به بهمن ماه ۸.۷ درصد و نسبت به اسفند ماه سال قبل ۴۲ درصد بالا رفت و به عدد بیسابقه ۱۵.۶ میلیون تومان در هر متر مربع رسید. این بالاترین نرخ رشد ماهیانه از اردیبهشت ماه تا کنون بوده است.