دنیای بورس: کانالهای صعودی شاخص یکی پس از دیگری شکسته میشوند و رکوردها پشت سر هم جابجا میشوند. مسیرهای رشد قیمت سهام در صنایع مختلف تحت تاثیر عوامل گوناگون هموار میشود و در یک کلام خوشبینیها در تالار شیشهای به سطوح بسیار بالایی رسیدهاست. معاملهگران بورسی با هیجان زایدالوصفی به معرفی سهام به یکدیگر مشغولند و در تمام کانالها و گروههای تلگرامی اخبار و شایعات و تحلیلها با کیفیتهای متفاوت در حال دست بدست شدن است. اخبار و تحلیلهای هشدار دهنده در حاشیه قرار میگیرند و دم را غنیمت شمردن اولویت اصلی بورسبازان است. چشماندازهای صعودی سرمایهگذاران برای ورود به سهمهای بورسی چندان مشخص نیست و انتظار افراد تازهوارد تکرار رالیهای گذشته در سهمهای خریداری شدهاست. در چنین شرایطی حذف ریسک از معادلات سرمایهگذاران به معنی عدم احتمال ضرر و زیان و از دست دادن اصل سرمایه ورودی به بورس میتواند تبعات منفی آشکاری هم برای سرمایههای خرد و هم برای بدنه بازار سهام به همراه داشته باشد.
درجه اهمیت گزارشهای ماهانه
پازل گزارشهای ماهانه عملکرد شرکتهای بورسی در آخرین ماه پاییز در حال تکمیل شدن است. نکته بسیار مهم درخصوص بررسی گزارشهای ماهانه شرکتها این است که تاثیر بهبود هرچند خیرهکننده عملکرد شرکتها در ماه آذر و ماههای جاری و روند رو به رشد تولید و فروش برخی شرکتهای بورسی نیز نمیتواند توجیه کننده رفتار قیمتی و رشدهای چند صد درصدی آنها باشد. توجه به این نکته از ایجاد امیدواریهای مقطعی جهت خرید سهام شرکتهایی با مختصات حباب قیمت جلوگیری خواهد کرد و نباید ملاک تصمیمگیری سرمایهگذاران قرار گیرد. بنابراین تکیه بر بهبود شرایط تولید، نرخ محصولات و فروش برای توجیه رفتار قیمتی سهام برخی شرکتهای بورسی در حکم فریب سرمایهگذاران خواهد بود و به هیچ وجه ملاک صحیحی نیست چون قیمت این سهمها از محدوده ارزشگذاری بر مبنای عملکرد و سودآوری عبور کرده و در بهترین سناریوهای تولید و فروش نیز ارزنده نیستند.
از سوی دیگر گزارش ماهانه برخی شرکتها که حرکت قیمت سهام آنها بر مبنای سودآوری بوده و به عنوان سهمهای مطمئن بازار شناخته میشوند نیز باید با عینک دقیقتری رصد شوند. یکی از نکات امیدوارکننده در خصوص سهام کالایی وابسته به بازارهای جهانی نظیر پتروپالایشیها، کانههای فلزی و فلزات اساسی این است که چشمانداز نرخ محصولات روشنتر از گذشتهاست و در صورتیکه شرکتها بتوانند عملکرد تولیدی خوبی داشته باشند، انتظار عملکرد بهتری در ادامه سال نسبت به پاییز آنها وجود دارد.
عبور سربلند از پیچ سخت؟
اخبار پیرامونی از تحرکات مسئولان رده بالای اجرایی کشور در کشورهای ژاپن وعمان بازار ارز را در شک و تردید باقی گذاشتهاست. برخی بر این باورند که حصول توافقات اولیه جز با این نشانهها امکانپذیر نیست و این نشستهای پیاپی حاکی از تداوم رایزنیهای غیرمستقیم است که میتواند ریسک خارجی بازار ارز را کنترل کند. این موضوع حتی اگر محقق نشود، عبور با کمترین میزان تنش از روزهای پایانی سال میلادی و همچنین روزهای پس از افزایش قیمت بنزین به عنوان یک عامل ذهنی انتظارات تورمی را در پی خواهد داشت که میتواند دستاورد مناسبی جهت ایجاد آرامش در بازار ارز مستعد تلاطم باشد. آرامشی که با ناامیدی تدریجی تقاضاهای سوداگرانه در بازار موازی، جایگاه بازار سهام را به عنوان مقصد پولهای سرگردان نثبیت خواهد کرد.