به گزارش «دنیای بورس» به نقل از خبرگزاری ها، شاپور محمدی در همایش فرصت های سرمایه گذاری و تامین مالی با اشاره به ظرفیت های استان کرمان در بازار سرمایه گفت: زیره از کالاهای مهم در بورس کالا است که پذیرفته شده و در حال معامله است. از محصولات دیگر پسته و زعفران است که در بورس عرضه می شود و و تلاش می شود کشمش و خرما نیز در بورس کالا مورد معامله قرار گیرد.
وی با اشاره به رتبه چهارم بورس انرژی در معاملات حال حاضر افزود: حجم معاملات بنزین در بورس انرژی بسیار خوب بوده و امید می رود این بورس روزی به بزرگ ترین بورس داخل تبدیل شود زیرا ثروت اصلی ایران انرژی است و باید بدون دخالت بیگانگان قیمت را تعیین کند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه بازار سرمایه از همه بازارها بازدهی بیشتری دارد، گفت: با سرمایه گذاری متنوع، بلندمدت با آموزش لازم و پرهیز از شایعات و با کمک تحلیل در بازار سرمایه حتما در بلندمدت از بازارهای دیگر بهتر خواهید بود. بازار سرمایه نسبت به بازارهای دیگر قواعد سرمایه گذاری دقیق تری دارد و باید حتما آموزش های مستمر در این بازار وجود داشته باشد که اتاق بازرگانی حتما می تواند اینجا کمک کند و در راستای فرهنگسازی و آموزش های لازم همکاری کند.
محمدی گفت: تسهیل و تسریع وظیفه قانونی سازمان بورس است که البته در کنار آن مراقبت و دقت نیز داریم و در این صورت مردم استان از منافع شرکت ها بهره مند می شوند. تامین مالی بحث بسیار مهمی است که دسترسی و نرخ تامین مالی برای تولیدکننده اهمیت دارد و بازار سرمایه باید به هر دو مسئله کمک کند.
وی با بیان اینکه انتشار اوراق بهادار برای شرکت های خصوصی قطعا اولویت اولیه سازمان بورس است، گفت: ۱۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق داریم که ۸۰ درصد دولتی است البته تکالیف بودجه ای است و دوست داریم روزی این روال برعکس و ۸۰ درصد خصوصی و ۲۰ درصد دولتی شود.
رییس سازمان بورس با ابراز امیدواری به اینکه سازمان بورس روزی نقش اصلی را در تامین سرمایه داشته باشد، گفت: بازار سرمایه در سه سال اخیر رشد بسیار خوبی در اوراق داشته که به رشد دلار و تورم تناسب ندارد و بخشی از آن ناشی از پذیرش شرکت های جدید بوده و در سه سال و نیم گذشته حدود ۷۰ شرکت به بورس اضافه شده است.
محمدی با اشاره به اینکه ابزارهای بازار سرمایه در بین تمام کشورهای اسلامی دنیا بیشتر است، گفت: بازار سرمایه در سال های اخیر تامین مالی جمعی را راه اندازی کرده که فرصت بسیار خوبی برای دانشگاهیان، هنرمندان و جوانان است. تا پایان سال فروش استقراضی فراهم خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه یکی از برنامه های سازمان بورس آموزش در استان ها است، گفت: فرصت های بازار سرمایه از نظر تنوع و ابزار بسیار مناسب است و ظرفیت های استان کرمان نیز بسیار خوب است. امید می رود در رشد و توسعه بازار سرمایه و فعال کردن ظرفیت های این استان برخوردار گام های بلندتری برداشته و موفقیت های بیشتری تجربه کنیم.
- دلیل پذیرش خرما
محسن رشیدفرخی رئیس انجمن ملی خرمای ایران با بیان اینکه یکی از راهکارها برای بهبود روند معاملات خرما و حمایت از کشاورزان، عرضه خرما در بورسکالاست به «ایرنا» گفت: از عرضه خرما در بورسکالا استقبال میکنیم؛ کما اینکه شاهد عرضه محصولاتی چون زعفران و پسته در بورسکالا هم بودهایم، البته باید در نظر داشت که شرایط فروش و نگهداری هر محصولی با دیگری متفاوت است و از اینرو باید مقدمات برای عرضه خرما در بورسکالا فراهم شود.
رشید فرخی افزود: خرما انواع بسیار گوناگونی دارد که بعضی از آنها همچون خرمای پیارم، خشک بوده و شرایط نگهداری راحتتری دارد؛ ولی برخی دیگر از انواع خرما مانند خرمای مضافتی که اتفاقا هم در بازار داخل و هم در بازارهای صادراتی بسیار محبوب است، شرایط نگهداری خاصتری دارد که این موضوع برای عرضه خرما در بورس باید مدنظر قرار گیرد.
وی اضافه کرد: یکی از مشکلات تولیدکنندگان خرما، فقدان مرجعی برای قیمتگذاری است و قبل از عرضه خرما در رینگ بورسکالا، باید با همکاری بورسکالا و انجمن ملی خرمای ایران اطلاعرسانی مناسبی برای فعالان بازار این محصول درخصوص روند کار و اهمیت مرجعیت قیمتی برای خرما انجام شود.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران در ادامه ضمن اشاره به حضور پررنگ واسطهها در بازار خرما گفت: در شروع عرضه محصول در بورس قطعا نمیتوان واسطهها را حذف کرد؛ اما با ورود خرما به رینگ بورس و آشنایی کشاورزان با قیمتهای واقعی بازار بهتدریج نقش واسطهها در بازار کمرنگتر خواهد شد.
به گفته رشیدفرخی، ورود و اعتماد به بازارهای رسمی و قانونی اقتصاد کشور را به سمت شفافیت و کاهش واسطهگریهای مخرب سوق میدهد و از طرفی با ایجاد بازارهای مالی روی کالاهای مختلف امکان ورود سرمایهگذاران به معاملات اوراق کالاها فراهم میشود.
وی اضافه کرد: مهمترین چالش بازار خرما، عدم ثبات در مقررات مربوط به صادرات است. سال گذشته، به سبب افزایش نرخ ارز صادرات خرما جذاب شد و ناگهان دولت تصمیم به توقف صادرات خرما گرفت. توقف صادرات در آن مقطع موجب شد بخشی از مشتریان صادراتی را از دست بدهیم؛ از این رو توصیه میشود با توجه به برنامهریزی برای عرضه خرما در بورسکالا که در واقع انتخاب شفافیت برای فعالان این بازار است، قانونگذار از اتخاذ سیاستهای ناگهانی خودداری کند تا ورود به بورس زمینهای برای رونق تولید و صادرات خرمای کشور باشد.