به گزارش «دنیای بورس» به نقل از کالاخبر، چهل و پنجمین نشست میز تخصصی کالایی با موضوع هماندیشی درخصوص راهاندازی معاملات گواهی سپرده کالایی کشمش عصر دیروز در بورسکالای ایران برگزار شد.
در ابتدای جلسه علیرضا ناصرپور سرپرست معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورسکالای ایران درخصوص راهاندازی معاملات گواهی سپرده کشمش گفت: در سلسله جلساتی که برای معامله محصولات کشاورزی در بورسکالای ایران برگزار شده است، تاکنون محصولات مختلفی به تالار معاملات بورس راه یافتهاند که میتوان به راهاندازی معاملات گواهی سپرده زعفران، زیرهسبز و پسته اشاره کرد که با موفقیت همراه بوده است. همچنین تجربه عرضه جو، ذرت و گندم در قالب ماده ۳۳ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی در بستر بورس بهاجرا درآمده و هماکنون درصدد راهاندازی معاملات گواهی سپرده کشمش در بورسکالا هستیم.
وی تاکید کرد: راهبرد اصلی بورسکالای ایران درخصوص بهکارگیری از این ابزار مالی این است که در استانهای تولیدکننده یک محصول خاص مثل کشمش به توسعه نظام انبارداری بپردازیم و در ادامه معاملات گواهی سپرده کالایی را بر پایه آن محصول آغاز کنیم که همین روال برای کشمش نیز در پیش گرفته شده است؛ راهاندازی این معاملات به سود همه فعالان بازار محصولات کشاورزی از جمله کشمش خواهد بود.
در ادامه، اکبر میرزاپور سرپرست مدیریت توسعه بازار فیزیکی بورسکالای ایران ضمن ارائه تاریخچه راهاندازی معاملات گواهی سپرده کالایی درخصوص مناطق زیر کشت کشمش در کشور اظهار کرد: طبق آمار منتشر شده از سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) سه کشور ترکیه، آمریکا و ایران با سهم ۶۲ درصدی از کل تولید جهانی کشمش، تولیدکنندگان عمده این محصول محسوب میشوند. در ایران نیز عمده تولید در استان خراسان رضوی، آذربایجان غربی و شرقی، کردستان و قزوین است که در استان خراسانرضوی نوع کشمش قلمی سبز بالاترین حجم تولید را به خود اختصاص داده است.
میرزاپور نکات اصلی پیرامون راهاندازی گواهی سپرده کالایی برای محصول کشمش را مطرح کرد و درخصوص نقش بورسکالا در حمایت از بخش کشاورزی گفت: به کمک بورس، وجه حاصل از فروش محصول در کوتاهترین زمان ممکن و با اطمینان کامل به حساب کشاورز واریز میشود. کاهش فعالیتهای واسطهگرایانه و امکان فروش مستقیم محصول، امکان مدیریت ریسک ناشی از نوسانات قیمتی با استفاده از ابزارهای مشتقه و نیز امکان تامین مالی از طریق ابزارهایی همچون سلف و سلفموازی استاندارد از دیگر مواردی است که منجر به حمایت از بخش کشاورزی میشود.
در ادامه سیامک شهریاری عضو هیاتمدیره اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران با اشاره به اینکه کشمش در بورس ازمیر ترکیه مورد معامله قرار میگیرد، گفت: بهطور کلی معامله محصولات مختلف در بورس شفافیت معاملات، کشف نرخ شفاف و منصفانه و معاملات یکپارچه را به ارمغان میآورد که این امر بسیار ارزشمند است. اما با توجه به شرایط نگهداری و میزان ماندگاری محصول کشمش باید راهکارهای لازم را برای انبارداری در شرایط مناسب اندیشید.
غیاثوند کارشناس تعاونی باغداران شهرستان ملایر نیز با بیان اینکه عرضه کشمش در بورس آرزوی چند ساله کشاورزان است، از امکان حمایت از قشر باغدار و کشاورز در بورس سخن گفت و اظهار کرد: استان همدان با تولید ۴۶ هزار تن کشمش مازاد بر نیاز بازار داخل و ۲۱ هزار هکتار سطح زیر کشت باغات انگور با متوسط برداشت ۲۴ تن در هر هکتار نقش ویژهای در صادرات این محصول دارد و امیدواریم بهرهبرداران این استان را از مزایای بورس منتفع کنیم.
محمود شبان مدیر جهادکشاورزی شهرستان خلیلآباد نیز با اشاره به اینکه این شهرستان با حجم ۳۰ هزار تن تولید سالانه کشمش بیشترین میزان تولید را در سطح استان دارد، گفت: برای محصول پایه و تدوین استانداردها بهتر است مشخصات کیفی و ویژگیهای ظاهر فیزیکی محصول لحاظ شود؛ چراکه درحالحاضر نیز صادرکنندگان براساس ویژگیهای ظاهری محصول را از کشاورزان خریداری کرده و اقدام به صادرات آن به کشورهای مقصد میکنند.