دنیای بورس: هفته گذشته قیمت فلزات به دنبال خوشبینی به کاهش التهاب روابط چین با آمریکا مسیر صعودی را در پیش گرفته بود و احتمال ثبات قیمتی فلزات در مسیر صعودی و همچنین بهبود وضعیت فروش تولیدکنندگان داخلی فلزات رنگی توجه را به سمت سهام این شرکتها در بورس تهران جلب کرده بود. با این حال این روند بار دیگر تحت تاثیر عدمقطعیتهای موجود به خصوص از جانب سردمدار کنونی کاخ سفید چندان پایدار نبود. از طرفی همچنان نبض بازار جهانی بیش از هر چیز دیگری در دستان متغیرهای کلان اقتصادی است. بر این اساس سیگنالهای نگرانکننده از رشد اقتصادی و احتمال وقوع یک رکود فراگیر شاید بیشترین نگرانی را در بازار کامودیتیها ایجاد کرده است.
در این خصوص بانک مرکزی انگلستان هشدار داد که بدلیل برگزیت، رشد اقتصاد این کشور به کمینه خود در یک دهه اخیر خواهد رسید. رشد اقتصاد حوزه یورو نیز به 1.3 درصد محدود خواهد شد. این شرایط در حالی رخ خواهد داد که آلمان بزرگترین اقتصاد اروپا شاهد کاهش رشد اقتصادی خود از 1.8 درصد به 1.1 درصد خواهد بود و ایتالیا بهجای 1.2 درصد تنها 0.2 درصد رشد خواهد داشت. در واکنش به آمار ذکرشده ارزش یورو در مقابل دلار افت کرد و شاخص دلار به اوج 4 هفتهای رسید که با محدود کردن قدرت خرید ارزهای غیر دلاری بر بهای کالاهای پایه فشار بیشتری وارد آورد.
هفته گذشته مذاکرات تجاری بین مقامات چین و آمریکا در واشنگتن به اتمام رسید و دو طرف از پیشرفت مذاکرات سخن گفتند. این مذاکرات در پی مناقشات دو کشور در پی دستگیری و پیگرد قضایی یکی از مقامات شرکت چینی هووآوی در فضای حساس برگزار شد. سرانجام نیز طرف چینی با ارائه برنامه اصلاح ساختار اقتصادی خود به دونالد ترامپ به پیشرفت مذاکرات سرعت بخشید و آقای لیوهی (Liu-He) مذاکرهکننده ارشد تجاری چین در آمریکا به منظور حسن نیت سفارش بیش از 5 میلیارد دلار دانه سویا را از ایالات متحده تقدیم دونالد ترامپ کرد. ترامپ نیز از احتمال دیدار با شیجین پینگ پیش از اتمام ضربالعجل یک مارس سخن گفت. پس از این جلسات و نشر مذاکرات مثبت طرفین، امیدواری به آینده اقتصاد جهانی افزایش یافت و تیره شدن چشمانداز جنگ تعرفهای به حمایت از بهای کالاهای پایه برآمد، بطوری که بهای بسیاری از فلزات همچون روی، سرب، نیکل و مس افزایش یافت. در عین حال تعطیلی بازارهای چین در موعد سال نو در این کشور شدت نوسان قیمت کامودیتیها را کاهش داد.
دور جدید مذاکرات بین دو کشور از روز گذشته در چین آغاز شده است و نشست سران دو کشور در ردههای بالاتر تا جمعه ادامه مییابد. در همین راستا رابرت لایتهایزر مذاکرهکننده ارشد کاخ سفید و استیو منوچین وزیر خزانهداری آمریکا به چین سفر خواهند کرد تا بر آخرین گامهای تیم مذاکرهکننده نظارت داشته باشند. با این حال خوشبینی به نتیجه این مذاکرات دیری نپایید. هفته گذشته و همزمان با مذاکرات طرفین، دو ناو جنگی آمریکایی به جزایر تحت مالکیت چین در جنوب دریای چین نزدیک شدند و مرزهای آبی چین را شکستند. نیروی دریایی چین این ناوها را از آبهای این کشور به بیرون مشایعت کرد، اما این تعرض روند مذاکرات را با مختل روبرو کرد. تغییر نظر ترامپ مبنی بر دیدار با رئیس جمهور چین پیش از پایان مذاکرات هم باعث تشدید نگرانیها شد. وایتهایزر اعلام کرد که رئیس جمهور ایالات متحده قصدی برای دیدار با همتای چینی خود را ندارد. خود ترامپ نیز ضمن ابراز عدم قطعیت در این موضوع اشاره کرد که در صورت امکان هرچه زودتر این دیدار برگزار خواهد شد، با این حال از دادن جزئیات بیشتر خودداری کرد و بر گمانهزنیها در رابطه با مشکلات عدیده در مسیر توافق تجاری با چین دامن زد. شنبه وزیر اقتصاد چین نیز اعلام کرد که دو کشور مذاکره خود در مورد مسائل متعدد نیمهتمام را ادامه خواهند داد. لحن محتاطانه دو طرف فضای ابهام را در بازارهای جهانی گسترش داد و بهای اکثر کامودیتیها در بازگشایی بازار جهانی در محدوده منفی قرار گرفت.
در پی عدم توافق دو کشور حول مسائل مختلف اقتصادی از تراز صادراتی دو کشور تا به رسمیت نشناختن مالکیت حقوقی و دزدی محصولات تکنولوژی، آمریکا بر بیش از 200 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی چینی تعرفه 10 درصد اعمال کرد. روسای جمهور دو کشور در نشست سران گروه 20 در آرژانتین توافق کردند تا در یک مهلت 90 روزه به توافق دست یابند. در صورت عدم حصول توافق تا مهلت یکم مارس، تعرفههای اعمالی آمریکا از 10 درصد به 25 درصد افزایش خواهد یافت. این موارد عامل نگرانی اصلی بازارها محسوب میشود. حال خوش بازار جهانی کامودیتی و فلزات در هفته گذشته بار دیگر با سیگنال ترامپ پایدار نماند. شاید اگر معاملهگران در بازار جهانی از محتوای توئیتها و صحبتهای ترامپ پیش از انتشار آنها آگاه باشند بتوانند سودهای کلانی کسب کنند. اثرگذاری صحبتها و تصمیمات رئیسجمهور بزرگترین اقتصاد جهان بر رویه بازارها کاملا قابل درک است. بر این اساس ترامپ در این مدت با سیگنال منفی از چشمانداز رابطه تجاری با چین و دیگر اقتصادهای بزرگ جهان قیمتها را به سمت پایین هل داده است و در حالت معکوس هر زمان (مانند هفته گذشته) محتوای توئیتها، مصاحبهها و پیامهای وی چشماندازی روشن را برای مثال در خصوص رابطه تجاری با چین ترسیم کرده است یا اقدامی برای کاهش التهاب رقم زده شده، قیمتها در مسیر صعودی قرار گرفتهاند.
اگر نگاهی به رویه قیمتی نفت در بازار جهانی نیز در ماههای گذشته داشته باشیم اثر تصمیمات ترامپ و توئیتهای وی بر رویه قیمتی جهانی کاملا محسوس است. در این خصوص ترامپ خود را عامل سقوط قیمتی نفت از سطوح بیش از 70 دلار به کمتر از 50 دلار معرفی میکرد. ترامپ به بالا بودن قیمت سوخت به دنبال رشد قیمتی نفت اشاره میکرد و مقصر این موضوع را اعضای اوپک و عربستان میدانست. در حالیکه ترامپ با خروج از یک عهدنامه بینالمللی (برجام) و تحریم ایران مهمترین نقش را در تلاطم بازار جهانی نفت داشت در نهایت نیز با فشار بر کشورهای گوش به فرمان مانند عربستان بیشترین بهره را به نفع خود برد. اگر توئیتهای ترامپ و صحبتهای ترامپ را روی نوسانات قیمتی در بازار جهانی قرار دهیم شاید بتوان روی موج صحبتهای وی در مقاطع مختلف سقف و کف نمودار قیمتی در بازارهای مختلف را نشانهگذاری کرد.