خبرگزاری صداوسیما: نشست خبری روسای گروههای دوستی پارلمانی مجالس ملی و سنای فرانسه و مجلس ایران یکشنبه شب در مجلس برگزار شد. رئیس گروه دوستی پارلمانی سنای فرانسه و ایران در این نشست با تاکید بر تلاش اروپا برای حفظ برجام گفت : در آستانه اجرای دور دوم تحریمهای امریکا علیه ایران در تلاشیم حداقل یک بانک ایرانی به سوییفت وصل شود .
فیلیپ بونکارر با اشاره به سفر هیات پارلمانی فرانسوی به ایران در آستانه اعمال دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران، تصریح کرد: میخواهم در مورد راهکارهای عملی صحبت کنم ، طرف ایرانی همواره از ما می پرسند که آیا شما امکانات لازم را برای مقابله با تحریمهای امریکا علیه ایران دارید تا به صورت مستقل از ما حمایت کنید؟ به گفته وی باید صادقانه بگویم که جواب دادن به این سوال سخت است اما در عین حال نیز غیر ممکن نیست.
راهکارهای حمایت اروپا از ایران
بونکارر راهکارهای طرف اروپایی را برای حفظ برجام تشریح کرد:
1. نخست احیای قانون انسداد ۱۹۹۶ است که پاسخ سیاسی فوری اروپایی ها به خروج آمریکا از برجام بود گرچه اقدام عملی درستی دیده نشد اما به هر حال یک جواب سیاسی بود .
2. راهکار عملی دوم اروپایی «اتصال حداقل یک بانک ایرانی به سوئیفت» است؛ در این اقدام عملی اروپا در تلاش است تا ۴ نوامبر اجرایی شود، حداقل یک بانک ایرانی به سوئیفت وصل میشود تا از آن طریق مراودات بانکی و پولی برای کالاها و خدماتی که مشمول تحریم ها نمیشوند، ادامه یابد.
3. راهکار عملیاتی سوم اروپاییها نیز سیستم SPV و یا همان اقدام با اهداف ویژه، راهکاری استثنایی است و آن ایجاد سازوکار بدون وجود بانک و مراودات پولی است؛ یعنی مبادلات تجاری ایران با کشورهای آسیایی چون چین و هند در این سیستم ثبت میشود و طرف چینی و یا هندی ما به ازای خرید خود از ایران را به صورت پول و یا خرید کالا از اروپا دریافت میکند. البته این سیستم فقط برای ایران نیست و همه کشورهای تحت تحریم آمریکا میتوانند از آن استفاده کنند که البته افزایش استفاده از آن میتواند منجر به افزایش کارایی شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این سیستم سریع و تا ۴ نوامبر اجرایی میشود؟ نیز گفت: دو زمان وجود دارد؛ نخستین آن،۴ نوامبر و اجرای مرحله دوم تحریمهای امریکا علیه ایران است که کانال انسانی برای انتقال موارد دارویی و کشاورزی به ایران را شامل میشود. زمان دوم آن چالشی برای ماست که البته فکر نمیکنیم تا ۴ نوامبر اجرایی شود و احتمالا شش ماهه اول ۲۰۱۹ عملیاتی میشود.
تلاش آمریکا برای قطع دسترسی ایران به سوییفت
در همین حال استیون منوچین؛ وزیر خزانهداری آمریکا عنوان کرد: کاهش عرضه نفت ایران همین حالا خود را در قیمت نفت نشان داده است. وزیر خزانه داری آمریکا همچنين تاکید کرد: در حال گفتگو با سامانه پیام رسان مالی مستقر در بلژیک (سوئیفت) به منظور قطع دسترسی ایران هستیم و انتظار داریم به زودی بیانیهای در این باره منتشر شود.
به گفته منوچین پیش از آنکه کشورها بتوانند برای واردات نفت از ایران معافیتهایی از تحریم های آمریکا دریافت کنند ابتدا باید میزان واردات خود را از این کشور به کمتر از بیست درصد دوره دولت باراک اوباما برسانند.
وی تاکید کرد در اسرع وقت اعلام میکنیم کدام بانکها میتوانند برای انجام تراکنش های مربوط به اهداف بشردوستانه در ایران به کار گرفته شوند. وزیر خزانه داری آمریکا گفت انتظار ندارد کشورهایی که از ایران نفت وارد میکنند در ماه نوامبر میزان واردات خود را به صفر برسانند اما در نهایت مجبور خواهند شد واردات خود را از این کشور به صفر برسانند.
در همین رابطه نیز بخوانید:
عامل اصلی قطع روابط تهران و اتاوا
عامل دلگرمی اروپا در همراهی با تهران