دنیای اقتصاد: پرویز اخوان با اشاره به مشکلات پیش روی صنعت تایر تصریح کرد: صنعت تایر از نظر فناوری و ماشینآلات بیش از ۷۰ درصد و از نظر مواد اولیه حدود ۵۰ درصد به کشورهای خارجی وابستگی دارد. بنابراین تشدید تحریمهای اقتصادی موجب افزایش قیمت مواد اولیه خارجی، افزایش کارمزد تبادلات، عدم تبادل پول بانکی، عدم همکاری با شرکتهای اروپایی و ژاپنی میشود.
به گفته مدیرعامل گروه صنعتی بارز کوچک بودن ابعاد شرکتهای تایرسازی کشور و وجود موانع قانونی برای ادغام آنها با یکدیگر، موجب شده که تاسیس شرکت جدید منطقیتر از ادغام و توسعه شرکتهای موجود باشد. این امر منجر به افزایش تعداد شرکتهای کوچکی میشود که توان سرمایهگذاریهای بزرگ را ندارند.
اخوان تصریح کرد: بالا بودن تعرفه گمرکی در کشورهای صادراتی، نبود زیرساختهای ارتباطی مناسب چه به لحاظ هزینههای حمل و چه به لحاظ قوانین تسهیلکننده توسعه صادرات و سنتی بودن شبکه توزیع تایر در کشور که افزایش هزینههای توزیع تایر و افزایش قیمت تایر را به دنبال دارد، از دیگر مشکلات این صنعت است.
وی در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث رویآوردن بخشی از جامعه به تایر خارجی شده است؟ اعلام کرد: عوامل مختلفی از جمله تبلیغات و جنبه روانی برتری کالای خارجی، سود بیشتر فروشندگان و خردهفروشان به دلیل وضعیت بهتر توزیع تایرهای وارداتی و قیمت پایین برخی برندهای کمکیفیت و عدم نظارت صحیح بر واردات بیرویه و غیرقانونی در سالهای گذشته، باعث رویآوری بخشی از جامعه به تایر خارجی شده است.
مدیرعامل گروه صنعتی بارز درباره جایگاه بازار لاستیک در اقتصاد ایران گفت: ۱۸ میلیون خودروی سواری در ایران تردد میکند؛ یعنی بهطور تقریبی به ازای هر 4.5 نفر، یک خودرو. این ضریب در کشورهای پیشرفتهای مثل آمریکا و کانادا، به ازای هر 1.5 نفر یک خودروی سواری است.
از همین مقایسه میتوان فهمید تعداد خودروهای سواری کشور قابلیت افزایش حداقل تا ۲ برابر میزان فعلی را دارد. در اسناد کلان صنعت کشور پیشبینی شده است، سالانه ۳ میلیون دستگاه خودروی سواری توسط خودروسازان داخلی تولید و ۱ تا 1.5 میلیون دستگاه از این تعداد به کشورهای دیگر صادر شود. این موضوع همچنین به معنی وجود ظرفیت ۲ برابری در بازار قطعات وابسته خودرو از جمله تایر است. حتی بدون در نظر گرفتن این موضوع نیز پیشبینی میشود مصرف تایرهای رادیال سواری در کشور تا سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۶ حدود ۲۵ درصد افزایش یابد.