دنیای بورس: یک هفته از اجرای بسته جدید ارزی میگذرد و با تشکیل بازار ثانویه، سیاستگذار سیاستهای جدیدی را در کاهش التهاب بازار ارز و سکه و رفع محدودیتهای تامین ارز در شرایط تحریم برداشت. در این میان اما هنوز مساله نرخ ارز موثر برای خوراک پتروشیمیها لاینحل باقی مانده و البته به عبارت دقیقتر باید گفت تعیین تکلیفی برای آن نشده است.
پتروشیمیها در فرآیند تولید برای محصول نهایی نیاز به خوراک مایع و گاز (بسته به نوع محصول) دارند که از طرف وزارت نفت و پالایشگاهها میزان خوراک مورد نیاز در اختیار آنان قرار میگیرد. در ابلاغیه کنونی خوراک مورد نیاز پتروشیمیها براساس نرخ دلار 3800 تومانی (نرخ دلار ارز مبادلهای 4200 تومانی که 400 تومان آن در قالب سوبسید تعریف میشود) محاسبه میشود. اما اکنون دولت در بسته جدید سیاستی خود به پتروشیمیها اختیار داده درآمدهای خود را براساس نرخ بازار ثانویه ارز که در محدوده فعلی 8000 تومان معامله میشود محاسبه و برآورد کنند. حال پرسش تحلیلگران این است زمانی که دولت، پتروشیمیها را مجاز میداند فروش خود را براساس نرخ بازار ثانویه انجام دهند آیا نرخ خوراک دریافتی آنها نباید تغییر کند؟
اگر چه سناریوهای پیشرو نرخ ارز موثر برای خوراک در این خصوص محدودههای قیمتی مشخصی را تعیین نمیکند اما اجماع ناظران این است که قیمت خوراک براساس نرخ دلار 3800 تومان برای گذشته است و در شرایط فعلی تحریمی با توجه به بسته جدید ارزی همخوانی ندارد و قطعا قیمتها تغییر میکند اما اینکه در کدام سطح قیمتی قرار گیرد هنوز معلوم نیست؟
برخی منابع رسمی از درون دولت البته اخبار ضدونقیضی را در این باره منتشر میکنند؛ در حالی که برخی از بدنه دولت مدعی هستند قیمت ارز برای محاسبه خوراک حداقل فعلا تغییری نمیکند که برخی از مقامهای دولتی افزایش را با شیب ملایمی حتمی میدانند. حتی احمد مهدوی ابهری؛ دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی که پیشتر به «دنیای بورس» گفته بود هنوز هیچ تصمیمی در این باره گرفته نشده، در ابراز نظر جدید خود با خبرگزاری دولتی «ایرنا» از افزایش احتمال نرخ ارز موثر برای خوراک پتروشیمیها خبر داده است.
دیروز در شبکههای اجتماعی نامهنگاری مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش برای حل مشکل تامین خوراک مایع مجتمعهای پتروشیمی منتشر شده بود که مدعی بود نرخ دلار برای تعیین قیمت خوراک پتروشیمیها با همان قیمت قبلی ۳۸۰۰ تومان تعیین میشود، اما پیگیریها نشان میدهد چنین موضوعی واقعیت ندارد و رایزنیها برای تغییر این نرخ همچنان ادامه دارد.
با این حال برخی منابع میگویند امروز ممکن است با برگزاری نشست هماهنگ کننده توسط شرکت ملی پتروشیمی از لایههای جدید تصمیمگیریها برای تعیین ارز موثر خوراک پتروشیمیها پرده برداشته شود. با این حال تصمیم قطعی در این باره توسط دولت احتمال دارد در هفته پیشرو و یا در هفته آینده همزمان با اعلام بسته جدید تولید منتشر شود.