وزارت نفت پس از دریافت مصوبه هیات دولت در اردیبهشتماه امسال که صادرات هرگونه قیر (به جز قیرمعدنی و قیرصادراتی از محل ورود موقت) را منوط به موافقت وزارت نفت اعلام کرده بود، تدوین سازوکارهایی را در دستور کار قرار داده که بهزودی برای ابلاغ، نهایی میشود.
وزارت نفت بهصورت کتبی به گمرک اعلام کرد: صادرات قیر تا اواخر خرداد طبق روال گذشته ادامه مییابد و پس از آن، براساس دستورالعمل به دو صورت انجام خواهد شد: نخست، قیر حاصل از خرید وکیوم باتوم* از طریق بورس کالا از سوی شرکتهای قیرساز از شرکتهای پالایش نفت طبق روال گذشته ادامه مییابد و مجوز آن نیز از سوی بورس صادر خواهد شد. دوم، با توجه به اینکه وزارت نفت بر اساس قانون مکلف به توزیع وکیوم باتوم رایگان است و آن را بهصورت حواله در اختیار سازمانهای اعلام شده در قانون بودجه قرار میدهد، وزارت نفت درباره اعطای مجوز صادرات به سهمی از قیر تولیدی از وکیوم باتوم رایگان که بهعنوان کارمزد در اختیار شرکتهای قیرساز قرار میگیرد، تصمیمگیری خواهد کرد.
دریافت مجوز صادرات قیر از آن رو به وزارت نفت سپرده شده که شرکت ملی نفت ایران مطابق قانون بودجه موظف است سهم بیشتر وکیوم باتوم تولیدی کشور را با منابع در اختیار خود خریداری و آن را بهصورت رایگان در اختیار سازمانهای ذینفع قرار دهد. براساس برآوردها، تولید قیر کشور حدود ۵میلیون تن است و وزارت نفت بر اساس قانون مکلف است معادل حداکثر ۴ میلیون تن وکیوم باتوم را تا سقف مبلغی ۳ هزار میلیارد تومان به نهادهای مصرح در قانون تحویل دهد.
* وکیوم باتوم ماده اولیه تولید قیر است که از ته مانده برج تقطیر در خلا پالایشگاههای نفت گرفته میشود.