مجمع سالانه سیمان فارس با حضور 93 درصد سهامداران برگزار شد که البته در پایان 38 تومان سود به ازای هر سهم میان سهامداران تقسیم شد. در پایان تصمیم مجمع سیمان فارس و خوزستان («سفارس»)، خدمات مهندسی سیمان فارس و خوزستان، سیمان بهبهان («سبهان»)، سیمان فارس نو («سفانو») و گچ ماشینی فارس به مدت 2 سال به عنوان اعضای هیات مدیره ابقا شدند.
گزارش هیات مدیره
علیرضا بستانیان؛ مدیرعامل سیمان فارس گزارش هیات مدیره را در مجمع سالانه در 6 سرفصل کلی ارایه داد که براساس آن:
الف) در سال مورد گزارش قیمت فروش سیمان رشد داشت گرچه هنوز به قیمتهای سال 1393 نرسیده است. در استان فارس 7 شرکت تولیدکننده سیمان با هم رقابت میکنند. با این وجود در سال 1396 حدود 5 درصد رشد در تحویل سیمان استان به وجود آمد که از میانگین رشد مصرف کشور بالاتر بود.
در بین شرکتهای سیمانی استان فارس، سه شرکت اصلی (فارس، فارس نو و داراب) بیشتر از سهمیه تعیین شده انجمن صنفی، سیمان تحویل دادند که برای سیمان فارس این تفاوت 14 درصد بود. در مجاورت استان فارس و در استان کهگیلویه و بویر احمد، سیمان مارگون در حال ورود به بازار است.
ب) با توقف برنامهریزی شده موجودی دپو شده کلینکر را به کمترین میزان در سالیان اخیر رساندیم. تولید و تحویل سیمان بیشتر از بودجه اولیه بود. با توجه به کاهش مصرف سیمان پاکتی به عرضه سیمان فله پرداخت که به خاطر هزینه کمتر بستهبندی و حملونقل شرکت را قادر به رقابت با شرکتهای دیگری که سیمان پاکتی به استان میفرستند، کرد.
فروش 66 میلیارد تومانی سال 1396 نسبت به سال گذشته 14 درصد رشد داشت. سال گذشته بخشی از سود ما غیرعملیاتی بود اما در سال مورد گزارش عمده سود ناشی از عملیات شرکت بود.
پ) «سفار» عوارض نوسازی 4 میلیارد تومانی شهرداری را به 2 میلیارد تومان کاهش داد و قرار گذاشته سیمان به شهرداری تحویل دهد. به واسطه قدیمی بودن شرکت میزان مصرف انرژی در «سفار» بسیار بالاست، با این وجود بهای تمام شده مدیریتی در سه سال اخیر تقریبا ثابت بود که ناشی از تلاش مدیریت در این زمینه است.
هزینههایی همانند نسوز مصرفی با وجود افزایش نرخ هزینهها کمتر شده است. شرکت تعداد پرسنل را از 300 نفر در سال 94 به 288 نفر در سال 1395 و 286 نفر در سال 1395 رساند. استقرار کارخانه در داخل شهر شیراز نیز سبب کم شدن هزینه حملونقل نسبت به سایر کارخانه های استان شد.
ت) مدیرعامل به گزارش عملکرد پروژه انتقال کارخانه به منطقه خرامه اشاره میکند و تاکید دارد: ساختمانهای تولیدی سایت جدید در سه فاز طراحی شده که فاز اول ساخت با پیشرفت 99 درصدی در سال 1396 در حال اتمام است. ساخت سیلوی مواد خام نیز در حال اجراست و کل پروژه حدود 13 درصد در پایان سال 1396 پیشرفت داشت.
البته پیشرفت پروژه در سال گذشته 12 درصد بود که کندی پیشرفت به خاطر مشکلات تامین منابع مالی بود و گرنه طبق برنامه باید در این تاریخ پروژه 30 درصد پیشرفت میداشت. کل برآورد هزینه در طرح انتقال، حدود 350 میلیارد تومان است. جهت دریافت منابع ارزی برای این پروژه از صندوق توسعه ملی، اقدامهایی در جریان است.
منابع ریالی پروژه نیز بخشی از وام بانک رفاه استفاده میشود و بخشی از محل فروش زمین کارخانه فعلی کهمجموعه امیدوار است 50 میلیارد تومان به فروش برسد. عملیات اکتشافی معدن برای کارخانه جدید 90 درصد پیشرفت کرده و ظرف چند ماه آینده به نتیجه نهایی میرسد.
ث) برای سال 1397 پیشبینی تولید 580 هزار تن کلینکر و تولید و تحویل 590 هزار تن سیمان کردهایم که البته امیدواریم بیش از این مقدار تولید کنیم. با قیمتهایی که در نظر گرفتهایم، یعنی 130 هزار تومان برای هر تن سیمان کیسهای و 113 هزار تومان برای هر تن سیمان فله به سودی به ازای هر سهم 403 ریال خواهیم رسید.
ج) برنامههای آتی شرکت در سال جاری در 4 مورد تشریح شد:
1. کاهش مصرف انرژی و افزایش بهرهوری (کاهش بهای تمام شده)
2. توسعه صادرات ب اوجود دوری از مرزها و کرایه حمل زیاد. صادرات 20 هزار تن هدف «سفار» برای سال جاری است که البته تاکنون 2200 تن صادر کرده است.
3. افزایش سرمایه از 23.3 میلیارد تومان به 50 میلیارد تومان از محل مطالبات و آورده نقدی.
4. مدیران «سفار» امیدوارند تا پایان سال 1397 با اقداماتی که انجام میشود پیشرفت پروژه انتقال کارخانه به خرامه را به 50 درصد برسانند.
گزارش حسابرس
گزارش حسابرس «سفار» مشروط با یک بند شرط اعلام شد:
بر مبنای بند 4 (بند شرط) حصول اطمینان از قابلیت تخصیص 2 میلیارد تومان هزینه های مالی منظور شده در پروژه خرامه برای حسابرس محرز نشده است. هیات رییسه در توضیح این مساله گفت: تسهیلات از بانک توسعه تعاون به مبلغ 17 میلیارد تومان دریافت و تماما برای این پروژه هزینه شده است.
البته 10 میلیارد تومان از این پول نزد بانک عامل وام صندوق توسعه ملی، سپرده شده است و بخش دیگری هم نزد بانک توسعه تعاون قرار دارد. حسابرس نیز در این خضوض میگوید: با توجه به پیشرفت یک درصدی پروژه و در واقع وضعیتی شبیه توقف هزینه مالی قابل تخصیص نیست. تکلیف شد که توجیههای لازم در اختیار حسابرس قرار داده شود تا در سال آینده این بند حذف شود.
بند 1-6 (تاکید بر مطلب خاص) براساس توافق با شهرداری شیراز قرار شده در قبال واگذاری 55 درصد از زمینهای کارخانه فعلی، کاربری بقیه اراضی به اداری، تجاری، گردشگری و مسکونی تغییر یابد که موضوع مورد تصویب شهرداری قرار گرفته اما همه سهم شهرداری منتقل نشده است.
مدیرعامل در این باره میگوید: باقیمانده زمینهای سهم شهرداری در سال جاری منتقل خواهد شد. از سوی دیگر مجموعه امیدوار است بخش مسکونی از زمین را که در آن تاسیسهایی وجود ندارد، فروخته و صرف اجرای پروژه شود.
بند 3-6 (تاکید بر مطلب خاص) سازمان تامین اجتماعی در حسابرسی عملکرد ده ساله شرکت، مبلغ 3 میلیارد تومان مطالبه کرده است که تنها 400 میلوین تومان ذخیره برای آن در نظر گرفته شده است.
مدیر مالی در توضیح این موضوع میگوید: تنها 400 میلیون تومان از این مبلغ مورد قبول بوده و مطالبه مابقی غیرقانونی است. مجموعه امیدوار است با مستندات ارائه شده این پرونده به نفع ما ختم شود.
پرسش و پاسخ
در بخش پرسش و پاسخ، هیات رییسه تنها به یک موضوع پاسخ دادند:
برنامه فروش زمین: هیات رییسه درباره بخشی از زمین که قرار است امسال فروخته شود و اینکه چه نسبتی از کل زمین دارد؟ گفت: قطعه مورد نظر برای فروش با کاربری مسکونی، حدود 7 هکتار است. 60 هکتار از زمین هم پس از توقف کارخانه قابل استفاده خواهد بود، یعنی زمین مزبور تقریبا 10 درصد کل مساحت زمین متعلق به مجموعه هست.
ناظر جلسه تذکر داد قیمت اعلام شده 50 میلیارد تومانی گمانه ذهنی مسوولان شرکت است. از سوی دیگر در پایان سال مالی این زمین در ترازنامه به سرفصل داراییهای قابل فروش منتقل نشده است و در صورت نهایی شدن از طریق کدال اعلام میشود.
«سفار» به روایت اعداد
- سود تحقق یافته (EPS) به ازای هر سهم؛ 36.9 تومان، سال گذشته؛ 39.5 تومان
- سود تقسیم شده (DPS) به ازای هر سهم؛ 38 تومان، سال گذشته؛ 43 تومان
- هزینههای مالی به ازای هر سهم؛ (1.3) تومان، سال گذشته؛ (5.8) تومان
- سود انباشته در پایان سال مالی به ازای هر سهم؛ 55.6 تومان
حاشیههای مجمع
- اعتراض نماینده بورس: نماینده بورس در این مجمع هم همانند مجمامع سیمانی برگزار شده به تقسیم سود اعتراض داشت بدون آنکه بندی محدودکننده برای تقسیم سود در گزارش حسابرس وجود داشته باشد!
- روند تولید و مصرف سیمان در کشور: بر مبنای گزارش ارایه شده هیات مدیره «سفار» بررسی روند تولید و مصرف سیمان در کشور نشان میدهد گرچه در چهار سال اخیر روند مصرف سیمان نزولی بو ، اما در سال 1396 رشد 3 درصدی در مصرف داخلی سیمان شکل گرفت که ناشی از رشد اقتصادی بود. از سوی دیگر صادرات سیمان به خاطر محدودیتهای ایجادشده در عراق در چند سال اخیر و سال 1396 کاهشی بود.