ولید هلالات؛ تحلیلگر بازار سرمایه
پس از پایان معاملات روز گذشته خبری از انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی رسید که نرخ اوره داخلی که 612.5 تومان در هر کیلو برای حمایت از صنعت کشاورزی به فروش میرسد باید با نرخ بورس کالا که مبنای آن نرخ جهانی و دلار بازار آزاد است به فروش برسد.
با توجه به اینکه نیمی از محصول «خراسان» و «کرماشا» در داخل به فروش میرسد لذا اثر آزادسازی اوره بر این دو شرکت قابل توجه است.
فعالان بازار البته در این باره روی دو مورد بیش از پیش تاکید دارند:
1. برخی معتقدند رای دیوان عدالت اداری را دولت ممکن است اجرا نکند و یا برای اینکه بار مالی بر دولت دارد، نیاز به مصوبه مجلس داشته باشد اما اصل ماجرا اینجاست که به موجب بودجه مصوب مجلس دولت مکلف شد که اوره را از بورس کالا تامین کند و چون دولت به مصوبه مجلس بیاعتنا بوده انجمن صنفی شکایت کرده است.
2. برخی معتقدند اگر اوره آزاد شود، مبنای دلار برای خوراک هم آزاد میشود. باید توجه داشت تنها 4 شرکت اوره تولید میکنند در حالی که پلیمریها و متانولیها به لحاظ کمیت بیشتر از اوره سازها هستند لذا نمیتوان صرف آزاد شدن نرخ اوره، خوراک را برای تمامی شرکتها آزاد کرد. ضمن اینکه شرکتی همچون پتروشیمی خراسان و پتروشیمی کرمانشاه همانطور که پیشتر هم گزارش کردیم از آزاد شدن نرخ خوراک 3 تا 6 درصد اثر منفی میگیرند، در حالی که نیمی از محصولشان به جای نرخ 612.5 تومان با رقمی بیش از 800 تومان به فروش خواهد رسید.
دغدغه فعالان بازار کاهش قیمت جهانی اوره از 2 ماه آینده است. پیشبینیها عمدتا این است که اوره در 5 ماه به 220 دلار میرسد و آنجا تثبیت میشود اما نکته مثبت این است که دلار صعودی است.