مجمع عادی سالیانه سرمایهگذاری شاهد با حضور سهامدار عمده برگزار شد و در پایان 10 تومان از 19.1 تومان سود سالیانه محقق شده میان سهامداران تقسیم شد.
گزارش هیات مدیره
مدیرعامل سرمایهگذاری شاهد در گزارش فعالیت هیاتمدیره سرمایهگذاری شاهد تاکید میکند: سرمایهگذاریهای گسترده ای روی املاک و ساختمان انجام داده است که در سالهای اخیر به خاطر رکود عمیق حاکم بر اقتصاد و بویژه ساختمان، نتوانسته آنها را به فروش رسانده و سرمایهگذاری مجدد انجام دهد.
به همین خاطر مدیریت جدید که کمتر از دوسال است کنترل شرکت را به دست گرفته است، تغییر رویکرد تدریجی از بخش ساختمان به بخشهای دیگر مانند بازرگانی و نفت و گاز را در دستور کار قرار داده است. در همین راستا تلاش میشود از درآمدهای ایجاد شده از فروش ساختمانها و املاک برای سرمایه گذاری در زمینههای دیگر و متنوع سازی پورتفوی بهره گرفته شود.
این نکته هم قابل توجه است که بسیاری از داراییهای ملکی این شرکت به شکل زمینهایی هستند که با قیمت تمام شده پایینی خریداری شدهاند و به همین شکل موجود نیز ارزش افزوده بالایی دارند، اما سیاست هیات مدیره آنست که این داراییها را از شکل خام درآورده و با تغییر کاربری یا دریافت مجوزهای لازم با بیشترین ارزش افزوده واگذار کند.
سود پیشبینی شده
بر مبنای گزارش هیات مدیره برای سال مالی مورد گزارش 22 تومان سود به ازای هر سهم پیشبینی شد که توانست 87 درصد آن را یعنی 191.1 تومان محقق کند. ویژگی این سود این است که غالب آن سود عملیاتی و درآمد از سرمایهگذاری در شرکتهای مشمول تلفیق و کمتر از درآمدهای فروش ساختمان و یا منابع غیرعملیاتی بوده است. از لحاظ عددی سود سرمایه گذاری در شرکتهای مشمول تلفیق به 43.6 میلیارد تومان بالغ شد که سال گذشته 26.9 میلیارد تومان بود.
برنامه در زیر مجموعه
مدیرعامل در ادامه به اقدامهای انجام شده در شرکتهای زیرمجموعه گزارش مفصلی را ارائه کرد:
1. عمران و توسعه شاهد؛ «ثعمرا» (با سرمایه 130 میلیارد تومانی و تعلق 70 درصد آن به گروه): سهم الشرکه برج تجاری اداری البرز به بانک ایران زمین فروخته شد. ( 2 دانگ مشترک با سرمایه گذاری سعدی) مجتمع تجاری امین در مشهد و برج پاداد اهواز هم آماده فروش شد که مشتری برای آن موجود نبود.
اراضی 17 هکتاری لوله سازی اهواز تملک شد و مجموعه در حال رایزنی برای استفاده بهینه از آن است. این در حالی است که پیگیری رفع مسائل حقوقی (کاربری) ایجاد شده برای بهدشت چمستان ادامه یافت. برای اراضی جلفا پس از سالها پیگیری، توافقنامه نهایی با کاربری تجاری مسکونی با منطقه آزاد تجاری ارس حاصل شد و درحال پیگیری برای اخذ سند و مطالعه برای بهره برداری بهینه از آن است.
در این میان البته در این مجموعه مخازن 30 هزار متر مکعبی سایت گلف اجنسی تکمیل و آماده بهره برداری شد. همچنین پیگیری برای رفع مشکلات اراضی گلبهار مشهد در جهت بهره برداری از آن با کاربری باغ ویلا ادامه دارد. در این میان کاهش 12 میلیارد تومانی تسهیلات بانکی شرکت، تحقق یافت.
2. فرآوری و توسعه ابنیه شاهد (با سرمایه 7 میلیارد تومانی و صد در صد متعلق به «ثشاهد»):رفع تصرف از ساختمان تجاری ملک گلچین واقع در اتوبان امام علی (ع) انجام شد و اخذ سند در دست اقدام است. در این میان تعدادی از قطعات زمین نکا به فروش رسیده و پیگیری برای فروش بقیه قطعات ادامه دارد.
همچنین فروش مجتمع اداری کیش در این مجموعه محقق نشد. ساختمان رودکی شیراز نیز به اتمام رسید و در حال اخذ پایان کار هستند.
3. سرمایهگذاری سعدی (با سرمایه 65 میلیارد تومانی و تعلق صد در صدی به «ثشاهد»):500 دستگاه خودپرداز (ATM) مونتاژ شد و در حال مذاکره برای فروش آن هستند. سرمایه گذاری سعدی حدود 4 درصد از سهام بانک ایران زمین را دارد که به خاطر بسته بودن نماد آن به مدت بیش از دوسال، امکان بهره برداری بهینه از آن فراهم نشد. فروش دودانگ از برج تجاری اداری البرز که با عمران و توسعه شاهد شریک بود.
4. بازرگانی شاهد (با سرمایه 20 میلیارد تومانی که «ثشاهد» مالک 100 درصد آنست): این شرکت زمین 2 هزار هکتاری در منطقه ویژه اقتصادی نمین دارد که بر اساس مصوبه هیات دولت در سال 1390 به عنوان منطقه ویژه اقتصادی نمین تعیین شد. منتظر صدور طرح جامع منطقه ویژه هستند. علاوه بر فعالیتهای تهیه داروهای مکمل و تجهیزات پزشکی، اخیرا مجری مناقصه ایجاد مراکز دیالیز با 500 تخت شده که 200 تخت آن اجرا شد.
5. هرمز انرژی (شرکتی با سرمایه 10 میلیارد تومانی که 70 درصد آن به شاهد و 100 درصد به گروه تعلق دارد): مصوبه هیات دولت برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی کشتیسازی خلیج فارس گرفته شده و در مرحله اخذ مجوز وزارت کشور و گمرکهای است. اخذ مجوز و صلاحیت ورود به فعالیتهای بانکرینگ از شرکت نفت و نیز مجوز عرضه سوخت در فرودگاهها از دیگر دستورکارهای این مجموعه است.
در پایان مدیرعامل فهرستی از پروژههای آتی شرکت با عنوان برنامههای میان مدت و بلندمدت به نمایش درآورد.
گزارش حسابرس و بازرس قانونی
در ادامه جلسه گزارش حسابرس و بازرس قانونی ارائه شد که گزارش مشروط با 4 بند شرط همراه شد.
بند 4 (بند شرط) ارزش بازار سرمایهگذاری شاهد در بانک ایران زمین، براساس تازهترین قیمت سهام آن در بورس در اردیبهشت 1394 در صورتهای مالی آمده است. این در حالی است که پیشبینی میشود قیمت سهام بانک ایران زمین در صورت بازگشایی نماد، افت قابل توجهی کرده و نیاز به گرفتن ذخیره باشد.
هیات رئیسه در این باره اعلام کرد: مجموع سهام گروه شاهد در این بانک 8.6 درصد بوده و یک کرسی هیات مدیره دارد. بهای تمام شده هر سهم بانک ایران زمین برای مجموعه 154 تومان است که اگر فرض شود در هنگام بازگشایی، آخرین قیمت آن 30 درصد افت کند سر به سر خواهد شد. مجموعه قصد دارد به قیمت تابلو یا بالاتر واگذار کند، چون یکی دیگر از سهامداران درصدی بانک ایران زمین، اخیرا بالاتر از قیمت تابلو واگذار کرد (یکی از حضار در این باره تاکید کرد: این معامله با واگذاری ملک انجام شده و نه پول نقد).
بر مبنای بند 5 (بند شرط) حدود 8 میلیارد تومان مطالبات سنواتی و اسناد سررسید گذشته و فاقد تضامین لازم است که حدود 2 میلیارد تومان از آن ذخیره مطالبات مشکوک الوصول در نظر گرفته شده است. 11.8 میلیارد تومان نیز پیش پرداخت 600 دستگاه خودپرداز (ATM) است که تسویه نشد.
هیات رئیسه در این باره تاکید میکند: رقم 8 میلیارد تومان حدود 4 درصد حسابهای دریافتنی بوده و عمدتا مربوط به بازرگانی شاهد است. ارقام بزرگ این 8 میلیارد تومان، 1.5 میلیارد تومان در حال وصول است، 3.5 میلیارد تومان مربوط به دهه 80 بوده و آرای حقوقی به نفع شرکت گرفته شده است اما بدهکاران در دسترس نیستند، 1.2 میلیارد تومان هم سه مورد در حال پیگیری حقوقی است که آرای بدوی به نفع شرکت صادر شده است. در این خصوص البته معامله خودپردازها هم در جریان است.
بند 6 (بند شرط) اشاره دارد در شرکت اصلی و شرکتهای فرعی مجموعا حدود 16 میلیارد تومان مالیات اضافه بر مالیات ابرازی مطالبه شد. هیات رئیسه در این باره عنوان میکند: اعتراض صورت گرفته و با قدرت پیگیری میشود و در مورد مربوط به شرکت اصلی از دیوان عدالت اداری رای اولیه به نفع شرکت گرفته شد.
بر مبنای بند 7 (بند شرط) در صورتهای مالی تلفیقی، اطلاعات دو شرکت فرعی «شمس ریزان افق» و «خدمات مسافرتی و زیارتی» دور دنیا نیامده است.
هیات رئیسه در این باره در پاسخ به سوال سهامداران عنوان میکند: شرکت شمس ریزان افق که تولید شمش میکند در مرحله بهرهبرداری بوده و خدمات مسافرتی و زیارتی دور دنیا متوقف است. نماینده بورس هم با گلایه در این باره تصریح میکند: شرکت شاهد همواره شرکتهایی فرعی دارد که صورتهای مالی نمیدهند و هروقت سوال میشود گفته میشود فعالیتی ندارند، بهتر است یکبار برای همیشه تمام این شرکتها تعیین تکلیف شوند. مدیر عامل هم در پاسخ به این سوال عنوان میکند: در حال انجام این کار هستند.
بند 2-9 (تاکید بر مطلب خاص) بیان میدارد که حدود 30 هکتار از زمین 200 هکتاری پروژه بهدشت چمستان در تصرف کشاورزان است که اقدام حقوقی شرکت به نتیجه نهایی نرسیده است.
هیات رئیسه در گزارشی در این خصوص اعلام کرد: بیش از 5 هکتار از این زمینها آزاد شده است، برای 20 هکتار رای دادگاه به نفع ما صادر شده، برای حدود 5 هکتار اظهارنامه برای متصرفین ارسال شده و حدود نیم هکتار هم متصرفین خرد دارد که طرح دعوا صورت گرفته است. این پروژه مربوط به شرکت عمران و توسعه شاهد است که تغییر کاربری زمین از کشاورزی به توریستی تفریحی اخذ شده و در حال مذاکره جهت جذب سرمایهگذار هستند.
بند 3-9 (تاکید بر مطلب خاص) نمایانگر این است که بیش از 8 میلیارد تومان سرمایهگذاریهای شرکت در شرکتهای فرعی متوقف و فاقد بازده، و نیز مطالبات از همین شرکت هاست. نماینده بورس در این باره در مورد شرکتهای متوقف مجددا تذکر داد که مدیرعامل هم در پاسخ تاکید کرد: بررسیهای لازم جهت تعیین تکلیف این شرکتها انجام شده است.
بند 4-9 (تاکید بر مطلب خاص) همچنین عنوان میکند: شرکت فرعی اسپید شاهد حدود 8 میلیارد تومان از دانشگاه علوم پزشکی تبریز طلب دارد که به خاطر اختلاف فیمابین وصول نشده است. هیات رئیسه در این باره میگوید: تجهیزات پزشکی برای دانشگاه مزبور از خارج از کشور وارد و تحویل شده است. اما اختلافی پیش آمده که در حال پیگیری است.
بند 5-9 (تاکید بر مطلب خاص) دعوی حقوقی معارضان چهار فقره زمین متعلق به شرکت فرعی پاداد، مبنی بر درخواست 5.4 میلیارد تومان از شرکت پاداد در جریان رسیدگی است. در این میان هیات رئیسه اعلام کرد: از مجموع مبلغ فوق 3 میلیارد تومان رای قطعی و 2 میلیارد تومان رای اولیه به نفع شرکت پاداد صادر شد. شرکت پاداد زیرمجموعه عمران و توسعه شاهد بوده و با داراییهای بارزش خود خریداری و سود خوبی داشت.
در بند 6-9 (تاکید بر مطلب خاص) آمده است: در سنوات قبل یک دانگ از زمین 5 هزارمتری در پونک (تهران) به مبلغ 7.4 میلیارد تومان خریداری شده که چون فروشنده موفق به ایفای تعهدات خود مبنی بر تغییر کاربری نشده است، مطابق قرارداد یک دانگ دیگر این زمین نیز به شرکت تعلق گرفت. البته چون مفاصا حسابهای مربوطه توسط فروشنده اخذ نشده است، تسویه حساب صورت نگرفت.
هیات رئیسه در این باره میگوید: دو دانگ زمین بنام مجموعه شده است و در حال رایزنی برای فروش هستند. چهار دانگ بقیه نیز متعلق به غیر است.
بند 5-9 (تاکید بر مطلب خاص) نشان میدهد شرکت فرعی فروشگاههای آزاد شاهد، قراردادی در بهمن سال 1394 برای واردات لوازم خانگی با شرکت پرکیش بسته است و متعهد شده در اسفند همان سال مبلغ کامل قرارداد را واریز کند و گرنه 1.5 میلیارد تومان جریمه میشود. قرارداد انجام و تعیین تکلیف نشد.
هیات رئیسه با اشاره اینکه فسخ قرارداد به شرکت پرکیش اعلام شده، عنوان میکند: آنها واکنشی نشان نداده و ادعایی نکردهاند.
در بند 20 موارد متعددی از الزامهای سازمان بورس اوراق بهادار رعایت نشد.
نماینده بورس بویژه از عدم ارسال گزارش ماهانه توسط شرکت گلایه دارد و اینکه شرکت باید تکلیف خود را در مورد اینکه در گروه شرکتهای ساختمانی است یا در گروه شرکتهای سرمایهگذاری مشخص کرده و در هر صورت، گزارش ماهانه در کدال منتشر کند.
پرسش و پاسخ سهامداران
در بخش پرسش و پاسخ سهامداران، هات رئیسه درباره موقعیتهای خرید سرمایهگذاری صنعت بیمه (وبیمه) عنوان میکند: مجموعه سهام «وبیمه» را در بیشینه قیمت خریداری نکرد چون بعد از آن به 420 تومان هم رسید. این معامله در واقع فروش سهام شرکت عمران و توسعه شاهد (ثعمرا) در بالاترین قیمت (182 تومان) بوده است که بخشی از وجه این معامله را نقدی گرفتیم و بقیه را سهام «وبیمه» دریافت کرد. سرمایهگذاری صنعت بیمه افزایش سرمایه در پیش دارد و در موقع مناسب با سود از آن خارج خواهد شد.
مدیرعامل درباره زیان بازرگانی شاهد نیز تاکید میکند: به این استراتژی رسیدیم که باید برای شرکت سود مستمر ایجاد کنیم و نه سودهای نوسانی که عمدتا براثر فروش دارایی باشد. در همین راستا دو سال است پروژه منطقه ویژه نمین را با جدیت پیگیری میکنیم و از سال 1398 آنرا به بهره برداری میرسانیم. در این پروژه هزارمیلیارد تومان سود در 10 تا 15 سال نهفته است. همچنین از سال 1397 سود سالانه 30 میلیارد تومانی بابت دستگاههای دیالیز خواهیم داشت.
هیات رئیسه در توضیح اینکه چرا در سرمایهگذاری سعدی 260 میلیون تومان حقوق و دستمزد داده میشود؟ عنوان کردند: اصلاحهایی در این شرکت و بقیه زیرمجموعهها شروع شده و البته ادامه خواهد شد که در سال آینده نتایج آن اطلاعرسانی میشود.
مدیرعامل درباره برنامه برای دارائیهای فاقد بازده تاکید کرد: سیاست ما در همین راستاست و کارهایی نیز انجام دادهایم، البته این کار با توجه به شرایط اقتصادی کشور به سرعت قابل انجام نیست. به عنوان نمونه در سال گذشته کارگزاری نماد شاهدان را که زیانده بود با سه برابر قیمت تمام شده فروختیم.
شرکت از دریچه اعداد
- هزینه مالی به ازای هر سهم؛ صفر تومان(شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگها امکان استفاده از تسهیلات بانکی ندارند)
- سود سهام محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛19.1 تومان
- سود توزیع شده (DPS) به ازای هر سهم؛ 10 تومان
- سود انباشته به ازای هر سهم؛ 56.5 تومان در پایان سال 1395
حاشیههای مجمع
-در بخشی از گزارش مدیرعامل، قیمت و سود سهمهای سرمایهگذاری و انبوهسازی با هم مقایسه شده بود بدون توجه به سرمایه آنها یا ارزش بازارشان.
- مدیرعامل در بخشی از گزارش خود به وعدههایی که در مجمع سال گذشته داده بود، اشاره کرد و درباره میزان انجام آنها گزارش داد. همچنین در بخش دیگری نیز که برنامههای آتی را توضیح میداد، از سهامداران خواست که در مجمع سال آینده درباره میزان تحقق این وعدهها از ایشان یا هیات مدیره سوال کنند.
- تمام پرسشهای مجمع توسط دو سهامدار پرسیده شد که یکی نماینده بیمه ایران بود و دیگری سهامدار حقیقی فعال در سهم «ثشاهد». البته پرسشهای سهامدار حقیقی شامل انتقادات، پیشنهاد و تشکر هم بود.
- بخشی از گفته نماینده بیمه ایران با این مضمون که چرا سهام وبیمه را از آقای (ح) خریده اید و نه از ما، دست آویزی برای رئیس مجمع شد تا چندبار در پاسخش به پرسش کننده، به آن اشاره کند.
- سهامدار حقیقی مذکور پرسید چرا برخی از فرزندان شاهد که در شرکت استخدام شدهاند حقوقهای ده میلیونی میگیرند که مدیرعامل گفت: چنین چیزی صحت نداشته و میانگین حقوقهای ما زیر 3 میلیون تومان است و تنها ده درصد از کارکنان ما از خانواده شهدا هستند که آنهم براساس تخصص گزینش شدهاند.
- سهامدار حقیقی مزبور از سهامدار عمده (اندوخته شاهد) تشکر کرد که موسسه حسابرسی مفید راهبر را به عنوان حسابرس انتخاب کردهاند و معتقد بود گزارش امسال کاملتر از گزارش سالهای گذشته است.