تقسیم سود
مجمع سالانه سیمان فارس و خوزستان که به دلیل برخورداری از مالکیت اکثر شرکتهای سیمانی، مادر شرکتهای سیمانی به شمار میرود، برگزار و بعد از تصویب صورتهای مالی ۱۲ ماهه اردیبشهت سال جاری، مقرر شد به هر سهم این شرکت 562.5 میلیارد تومانی، ۷ تومان سود تقسیم شود.
«سفارس» با وجود سود شرکت اصلی با زیان تلفیقی ناشی از هزینه مالی شرکتها و مالیاتی، روبهرو شد. البته چون شرکت اندوخته سود سالهای قبل را داشت میتوانست تقسیم سود داشته باشد.
استعفای هیات مدیره
در این مجمع، ۷ عضو حقوقی هیات مدیره جدید «شستا»، «سرمایهگذاری صبا تامین»، «سرمایهگذاری سیمان تامین»، «توسعه صنعتی معدنی کانی نوید پارس»، «توسعه خدمات مدیریت اهداف»، سیمانهای «صوفیان» و «ارومیه» برای ۲ سال انتخاب شدند.
این شرکت سیمانی وابسته به سازمان تامین اجتماعی (با 50.4 درصد سهم) در حالی مجمع را برگزار کرد که با مشکل مدیریتی روبهرو بود. به طوری که تمامی هیات مدیره شرکت در سال مالی قبل به دلیل عضو بودن در دو هیات مدیره استعفا داده بودند و با توجه به ساز و کار اداری گروه تامین این موضوع طولانی شد عملا نتوانست اشخاص حقیقی جدیدی را به عنوان نمایندههای حقوقی هیات مدیره تامین کند.
ادامه کار هیات مدیره
نماینده سازمان بورس هم اعلام کرد: این موضوع میتواند تبعاتی داشته باشد و در پاسخ به سوال یکی از حاضرین که آیا برای سهامداران جز مشکلاتی از جمله بستن نماد ایجاد میکند؟ تاکید کرد: این مورد هیچ گونه تبعاتی برای سهامداران جز نخواهد داشت.
در رابطه با همین موضوع، بهروز خالق که به نمایندگی از «شستا» ریاست مجمع را به عهده داشت، عنوان کرد: قرار شد با وجود استعفای هیات مدیره، تا زمان اعلام اعضای جدید هیات مدیره همچنان به کار خود ادامه دهند و به همین صورت ادامه یافت.
گزارش عملکرد
بزرگترین هلدینگ سیمانی، با وجود نداشتن هیات مدیره، نمیتواند مدیرعامل داشته باشد بنابراین توسط مجتبی حقیقت جو به عنوان سرپرست اداره میشود.
وی در ابتدای مجمع، گزارش فعالیت شرکت را قرائت و تاکید کرد: شرکت مدیرت ۱۲ شرکت سیمانی و ۱۳ شرکت مرتبط با سیمان را با ظرفیت تولیدی ۱۸. ۱ میلیون تن داراست و سال اخیر ۱۱. ۶ میلیون تن معادل ۲۱ درصد تولید کشور را به عهده داشت. در حال حاضر ایران هفتمین تولیدکننده سیمان و از لحاظ ظرفیت چهارمین کشور دنیا است و «سفارس» چهادهمین تولیدکننده بزرگ دنیا شناخته میشود.
علت افت تولید
وی علت افت تولید را رقابت منفی شرکتهای تولید سیمان در پی رکود اقتصادی از سال ۹۲ و کاهش صادرات اعلام کرد.
حقیقت جو در مورد وضعیت تولید و فروش سیمان داخلی هم تصریح کرد: رکود سال ۹۲ تا حال سبب افت فروش شرکتها شد؛ به طوریکه با تخفیفها و هزینه حمل بالا به رقابت ناسالم میپرداختند اما با نقش هلدینگی این شرکت از مرداد ۹۵، تلاشهایی جهت منطقه بندی بازار و برگزاری جلسات مستمر با شرکتها و انجمن صنفی انجام و منجر به کاهش تخفیفات سیمان شد.
آینده صادرات سیمان به عراق
حقیقت جو در پاسخ به این سوال که با تعرفه سنگینی که عراق برای سیمان ایران بسته است، وضعیت صادراتی به عراق چگونه خواهد بود؟ تصریح میکند: صادرات به عراق شدیدا کاهش یافته و با این حال رایزنی شده که در آبان ماه در اجلاس سه جانبه با سوریه و عراق مشکلات حل شود. در مورد سلیمانیه و اربیل مشکلی نداریم و سیمان ترکیه از این منطقه خارج شده است.
برنامه صادرات
وی در مورد سایر بازارهای صادراتی سیمان نیز عنوان میکند: در آذربایجان دو کارخانه سیمان تاسیس و صادرات به آن کشور کمتر شده است. روسیه با وجود جام جهانی فوتبال نیاز به ۵ میلیون تن سیمان دارد اما کاهش قیمت نفت و تحریمهای این کشور، تاثیر منفی بر اقتصاد آن داشت. بازار افغانستان هم رو به رشد است. در مورد آفریقا هم تفاهم نامهای امضا شده که در ۵ سال، ۱۴ میلیون تن سیمان و ۶ میلیون تن کلینکر به آفریقا صادر میشود.
مصارف جدید
حقیقت جو از مصارف جدید سیمان در جادههای بتنی خبر داد و گفت: جادههای بتنی از لحاظ اقتصادی و محیط زیستی و آسیبهای احتمالی برتری و بهای تمام شده کمتری دارد. البته یک رویه نازکی از قیر رویه این جاده را میپوشاند. در حال حاضر جاده قائن – بیرجند به طول ۸۰ کیلومتر در حال ساخت است. همچنین سیمان آمیخته را تولید کرد که ۶۰ درصد از کلینکر استفاده میشود و با رعایت استانداردهای لازم از انرژی کمتری استفاده میشود و معروف به سیمان سبز است و هزینه تمام شده کاهش مییابد.
سیمان فارس خوزستان در گزارش عملکرد خود اعلام کرد: ۵ ماهه اول امسال نسبت به سال قبل مثبت ارزیابی میشود. به طوریکه این مجموعه سیمانی اگر چه در ۵ ماهه سال قبل در گروه ۴۰ میلیارد تومان زیان داشت ولی در ۵ ماهه سال ۹۶ حدود ۳۸ میلیارد تومان سود کرد که رشد ۷۸ میلیارد تومانی را نشان میدهد.
امید نسبت به آینده
خالق که ریاست مجمع را به عهده داشت در پایان تاکید کرد آثار مثبت طرح مواظبت و مراقبت از تولید شرکتهای سیمانی در ماههای آتی دیده خواهد شد. وی ابراز امیدواری کرد سال آتی، سال بهتری باشد اما گوشزد کرد نمیتوان امید کاذب به سهامداران داد.