میل نزولی دلار تمامی ندارد؟

هر دلار آمریکا در معاملات امروز با افت 10 تومانی برای چهارمین روز متوالی نزولی شد. در حالی‌که قیمت در مرز 3750 تومان متوقف شد که به نظر می‌رسد عرضه‌های ماه‌های گذشته دلار بخش قابل توجهی از تقاضا را در بازار سرکوب کرده است. البته بخش عمده‌ای از این تقاضا با نگاه سرمایه‌گذاری در بازار انجام می‌شده که با مشاهده سیاست بازارساز ارزی در سرکوب نرخ دلار، از شدت این‌گونه فعالیت در بازار ارز به شدت کاسته شد.

نرخ دلار در 10 روز ابتدایی دی در نرخ‌های بیش از 4 هزار تومان معامله شد. در این میان تاکید رئیس بانک مرکزی بر بالا بودن نرخ در بازار ارز استارت ریزش نرخ دلار را زد. گرچه در ادامه از شتاب ریزش کاسته شد اما با کنترل عمیق بازارسازان (صرافی بانک‌ها) و عرضه ارز در نرخ‌های پایین‌تر از معاملات عادی بازار به تدریج تقاضای موجود در بازار سرکوب شد. کارشناسان اقتصادی به صدماتی که ارز ارزان به اقتصاد کشور وارد می‌کند بارها اشاره کرده‌اند اما به نظر می‌رسد ملاحظات سیاسی در این میان کارسازتر بوده است.  

 در این میان رشد ارزش دلار در بازار جهانی نیز که به واسطه تقویت انتظارات برای رشد نرخ بهره آمریکا رخ داده نتوانست از نرخ دلار داخلی حمایت کند. گرچه انتظار اثر مستقیم رشد ارزش دلار در بازار جهانی در بازار داخلی وجود ندارد اما با توجه به نسبت برابری ثابت نرخ درهم و دلار در بازار حواله‌ای و رابطه دلار با سایر ارزها، انتظار واکنش بازار داخلی نیز به صعود ارزش دلار در بازار جهانی وجود دارد. روند معکوس نرخ دلار در بازار داخلی و بین‌المللی می‌تواند تقاضای آربیتراژ را تقویت کند.

در شرایط کنونی گرچه نرخ دلار به کمترین سطح از 4 آذر (14 هفته گذشته) رسیده است اما باید در نظر داشت که بار دیگر نرخ‌ها از آن‌چه به عنوان کف قیمتی برای دلار عنوان می‌شد پایین‌تر آمده است. عمده فعالان بازار و همچنین کارشناسان به احتمال ثبات نرخ در کانال 3800 تومانی اشاره کرده بودند. در حالی‌که عوامل بنیادی مانند کاهش متناسب نرخ دلار با اختلاف میزان تورم عمومی داخلی و کشور مبدا ارز  یا انعکاس رشد ارزش دلار جهانی و همچنین احتمال افزایش تقاضای مسافرتی ارز در نزدیکی تعطیلات می‌تواند از نرخ دلار در بازار داخلی حمایت کند اما عرضه‌های به ظاهر ناتمام‌ بازارسازان مانعی قدرتمند در برابر رشد دوباره نرخ دلار ایجاد کرده است. ادامه سرکوب بیش از این دلار می‌تواند فضا را برای رشد و حتی جهش نرخ دلار در آینده آماده‌تر سازد. به نظر می‌رسد با توجه به سنت همیشگی کنترل دلار در بهبوهه انتخابات ادامه نزول نرخ دلار محتمل باشد اما احتمال افت قابل توجه بسیار اندک است.

Submitted by admin on