ایرنا: یک مقام آگاه وزارت نفت که خواست نامش فاش نشود، در گفت وگویی گفت : وقوع قطع احتمالی گاز توسط ترکمنستان، پیامد زیان عشق آباد را بدنبال خواهد داشت و این کشور هیچ گاه شریک گازی قابل اطمینانی برای ایران نبود.
وی پیرامون آمادگی برای تامین گاز مناطق شمال شرقی و شمال کشور اضافه کرد: میزان تحویل گاز این کشور به ایران در روزهای گذشته به چهار تا پنج میلیون مترمکعب کاهش یافته بود، اما هیچ محدودیتی در تامین گاز مناطق مورد نیاز رخ نداد.
این منبع مطلع گفت: نگرانی بابت قطع صادرات گاز این کشور وجود ندارد و در روزهای گذشته که فشار این کشور، افزایش یافت، همه پیش بینی ها انجام شد تا مشکل و محدودیتی ایجاد نشود.
وی افزود: اکنون خط لوله انتقال دامغان به نکا در حال ساخت است که با اتمام آن، مشکلی در تامین پایدار گاز مناطق شمال شرقی وجود نخواهد داشت.
منبع مزبور اضافه کرد: خط لوله سنگر به رشت نیز برای افزایش پایداری تامین گاز این مناطق پایان یافته و درحال بهره برداری است.
به اعتقاد وی، محدودیت و کمبودی در صورت توقف صادرات گاز از سوی ترکمنستان وجود نخواهد داشت، اما توصیه می شود هموطنان با صرفه جویی در تامین بهتر و پایدار گاز در مناطق مورد نیاز را یاری رسانند.
براساس این گزارش، ترکمنستان خواستار دریافت بدهی گازی 1.8 میلیارد دلاری مربوط به سال های 87- 1386 است که ایران آن را قبول ندارد.
ایران اکنون با افزایش تولید روزانه گاز به حدود 700 میلیون مترمکعب گاز، نیاز چندانی به واردات این سوخت برای رفع نیازهای ضروری ندارد.
جمهوری اسلامی با هدف افزایش حضور در بازار منطقه ای انرژی و گسترش تعامل خوب با همسایگان، همچنان تلاش کرده که قرارداد واردات گاز از ترکمنستان را حفظ کند.
ایران به پشتوانه افزایش سرشار تولید گاز از پارس جنوبی و نیز گسترش شبکه گازرسانی در همه مناطق کشور، از قدرت چانه زنی فراوانی برخوردار شده است؛ بنابراین هیچ کشوری قادر نیست از قطع گاز به عنوان تهدیدی علیه ایران استفاده کند.
ایران با تکمیل خطوط در دست ساخت انتقال گاز دامغان به نکا، در ماه های آینده، می تواند به راحتی و بدون نگرانی از افت فشار، گاز مناطق شمال و شمال شرقی کشور را تامین کند.
نیاز ایران به گاز ترکمنستان به کمترین میزان رسیده و تداوم واردات گاز از این کشور برای کشورمان دارای کمترین ضرورت را دارد و برخی مدیران نفتی ترکمن، با هدف اعمال فشار به تهران، تهدید به قطع گاز در صورت عدم دریافت فوری طلب گازی مربوط به سال های یاد شده کرده اند.
ترکمنستان با توجه به کاهش دمای هوا در روزهای گذشته و افزایش مصرف گاز در کشور، فرصت را برای اعمال فشار به ایران غنیمت شمرده و خواستار طلب ادعایی 1.8 میلیارد دلاری شده است.