به گزارش «دنیای بورس»، دنیایاقتصاد نوشت: جدال دولت و مجلس بر سر لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ وارد مرحله جدیدی شده است. از یک طرف نامه رئیس مجلس به رئیس دولت برای اصلاح لایحه بودجه منتشر شده و از طرف دیگر صحبتهای نایبرئیس مجلس که گفته لایحه بودجه قابل ترمیم نیست و خبر احتمال تصویب بودجه چند دوازدهم برای ماههای آغازین سال آینده در شبکه اجتماعی توییتر دست به دست میشود. حالا در این جدال، سهامداران، فعالان بازار و چهرههای اقتصادی از نگرانی برای آینده اقتصادی کشور بیشتر از هر زمان دیگری صحبت میکنند.
از یک طرف سهامداران و فعالان حوزه بورس دلنگران وضعیت آشفته بورس هستند و از طرف دیگر چهرههای اقتصادی دغدغه وضعیت دیگر بازارهای مالی کشور را که قربانی این جدالها میشوند دارند. در کنار این دو گروه، چهرهها و فعالان سیاسی هستند که نگران اعتماد عمومی جامعه و پایین آمدن میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ هستند.
اما حرف کلی این سه گروه این است که بهطور عرف، در ماههای نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری همیشه بازارهای مالی با رونق همراه بودهاند و دولتها و سیاستمداران از این رونق در جهت ایجاد همدلی و اعتماد عمومی مردم استفاده میکردهاند اما حالا امسال با پدیده جدیدی مواجه شدهاند و آن هم کمرونق بودن بازارهای مالی و بیاعتمادی مردم است.
در کل حرف این افراد این است که چنین رفتارهایی بین دو قوه باعث میشود که نه تنها بازارهای مالی با آشفتگی بیشتری روبهرو شوند، بلکه بیاعتمادی مردم هم روزبهروز بیشتر شود. از دیگر موضوعاتی که در آخر هفته گذشته سهامداران و فعالان حوزه بورس درباره آن صحبت میکردند، افت شاخص کل بورس در هفته پایانی آذرماه بود. چرایی و علت این ماجرا دغدغه افرادی بود که در این رابطه مطالبی را در صفحههای شخصی خود منتشر میکردند.
شاید تکراری باشد، اما ختم کلام اکثر نوشتهها و تحلیلها از چرایی افت شاخص بورس در هفته پایانی آذرماه به جدال دولت و مجلس و اختلاف آنها بر سر طرح کاهش تعهدات هستهای ایران یا لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ باز میگشت. به اعتقاد خیلی از سهامداران و فعالان حوزه بورس، مجموع عوامل داخلی مثل این دو مورد که به آنها اشاره شد و استفاده از بورس بهعنوان اهرم فشاری برای تحت فشار قرار دادن دولت از سوی مجلس باعث شده است که حال و روز بورس همراه با افت و ناخوشی باشد.
اما در این نگاه افرادی که طرفدار سیاستهای مجلس شورای اسلامی در مقابل دولت دوازدهم هستند، موضع منفیای داشتند و معتقد بودند که اتفاقا این مجلس بوده که از حقوق سهامداران دفاع کرده و در تلاش است که سرمایههای مردم در این حوزه بر باد نرود. آنها این مساله را مطرح میکردند که دولت از ابتدا در تضعیف سرمایههای مردم در حوزه بورس نقش اصلی را ایفا کرده و هنوز هم با دخالتهای گاه و بیگاه بازار سرمایه را بر هم میریزد. این دو نگاه و بحث و جدلها در این حوزه از جمله گپ و گفتهایی بود که همراه با توهین، تحقیر و انتقادهای تند و تیز در آخر هفته گذشته در شبکهاجتماعی توییتر و در گعده سهامداران و فعالان حوزه بورس در این شبکه اجتماعی در جریان بود.