به گزارش «دنیای بورس» به نقل از دنیای اقتصاد، گزارشها نشان میدهند تولید فولاد چین در سال ۲۰۱۹ با روند رو به رشدی مواجه شده و این موضوع باعث شده است که خرید مواد اولیه تولید فولاد مانند سنگآهن یا منگنز نسبت به ۲۰۱۸ لااقل ثابت باقی بماند و کاهشی نباشد؛ این درحالی است که تقاضای منگنز بهعنوان مثال در مجموع در سطح جهان کاهشی است.
در این بین کاهش مصرف فولاد که معمولا در هر فصل در نقاط مختلف جهان شاهد آن هستیم در سه ماه پایانی ۲۰۱۹ سست تر از سالهای قبل تخمین زده میشود و این موضوع باعث شده تا در قیاس با دورههای مشابه، امسال سطح قیمتها بالاتر بماند و روند صعودی قیمتهای فولاد در مناطق مختلف را شاهد باشیم. این به آن معنی است که فعالیتهای پاییندستی برای فولاد در سه ماهه پایانی امسال کاهش نیافته است.
ناگفته پیدا است این موضوعات تنها پیشبینی از وضعیت بازار براساس شواهد فعلی است. بنابراین هر نوع تغییر در شواهد میتواند وضعیت بازار را دستخوش تغییر کند. بهعنوان مثال، برخی معتقدند تقاضای چین برای فولاد در سال ۲۰۲۰ به ۸۷۴ میلیون تن کاهش مییابد. طبق گزارش موسسه برنامهریزی و تحقیقات صنعت متالورژی چین، تقاضای فولاد در صنعت ساختوساز در سال آینده با ۶/ ۰درصد کاهش به ۴۷۵ میلیون تن میرسد.
تقاضا در صنعت ماشینآلات چین احتمالا شاهد ۱۴۲ میلیون تن فولاد (برابر با ۲۰۱۹) خواهد بود. انتظار میرود بخش خودرو بیشترین کاهش تقاضا را داشته باشد که نسبت به سال قبل ۶/ ۳ درصد کاهش پیشبینی میشود. تقاضا در این بخش به احتمال زیاد به ۲/ ۴۸ میلیون تن خواهد رسید. در عوض انتظار میرود صنعت انرژی با افزایش ۵/ ۱ درصدی تقاضایی معادل ۵/ ۳۴ میلیون تن را ثبت کند.
برخی هم پیشبینی میکنند طی سه ماه اول ۲۰۲۰ این فعالیتها کاهش یابند و در نتیجه خرید فولاد از شرکتهای بالادستی دچار تغییر خواهد شد، اما از آنجا که مسوولان دولتی در چین به تولیدکنندگان فولادی دستور دادهاند تولید خود را کاهش دهند تا به این وسیله آلودگی محیطزیست هم کاهش یابد، بنابراین انتظار نمیرود قیمتها در نتیجه افت تقاضا با تغییر جدی روبهرو شوند. تانگشان و برخی شهرهای دیگر فولادی چین بهدلیل محدودیتهای زیست محیطی طی هفته گذشته تولید خود را کاهش دادهاند.
این مسائل روی خرید مواد اولیه اما اثر میگذارد و باید منتظر کاهش قیمت در این حوزه باشیم. سنگآهن و منگنز مورد نیاز صنعت فولاد در کنار قیمت زغال سنگ و قراضه و... میتوانند در این پروسه با کاهش قیمت روبهرو شوند، اما برخی کارشناسان معتقدند این کاهش قیمت نباید بزرگ نمایی شود. در این ارتباط رئیس انجمن صنعت آهن و فولاد چین میگوید: پیشبینی میشود تولید فولاد خام چین در سال ۲۰۱۹ به ۹۸۰ میلیون تن برسد، یعنی رشد تولید۷درصد را تجربه کند.
وی در کنفرانسی در شانگهای اظهار کرد: تولید فولاد در نیمه اول سال با رشد همراه بود اما در نیمه دوم این رشد کند شد. وی گفت: حاشیه سود این صنعت بهدلیل بالا رفتن هزینههای سنگآهن و زغالسنگ کک و افزایش سرمایهگذاری در برنامههای حفاظت از محیطزیست کاهش یافته است. با این حال شرکتهای فولادی در هفتههای پایان سال در تلاشند تا خریدهای خود را افزایش دهند. بهعنوان مثال قیمتهای مزایده برای خرید منگنز در اوایل دسامبر با افت قابلتوجهی روبهرو شده است.
این نشان میدهد میل به قیمتهای بالا برای مواد اولیه فروکش کرده و به عبارتی بازار کشش قیمتهای بالا را در شرایط فعلی ندارد. در این بین کارشناسان میگویند این موضوع به معنای کاهش تولید مواد اولیه فولاد نیست و تولیدکنندگان و معدنکاران منتظر میمانند تا در سال جدید بازار را رصد کنند.
- آمارهای امیدوارکننده برای بازار
اما نکته دیگری که بازار فولاد جهان را تحتتاثیر خود قرار خواهد داد آمارهای رشد صنعتی و خرده فروشی در چین است. گفته میشود در ماه نوامبر انتظارات برای رشد این شاخصها بهبود یافت و دلیل آن نیز حمایت دولت پکن برای بالا نگه داشتن تقاضا و همینطور افزایش خوش بینیها به ارتقای سطوح همکاری بین آمریکا و چین بوده است. در این ارتباط باید گفت رشد زیرساختها و بخش املاک، هر دو محرک اصلی رشد در ماه نوامبر محسوب میشوند.
موفقیتهایی هم در گفتوگوهای تجاری حاصل شده است. فاز اول توافق بین دو ابرقدرت امضا شده، ولی این موضوع به واکنش مثبت بازارهای کالایی منجر نشده است و این بازارها روند نوسانی را دنبال کردند. دلیل این امر نیز مشخصا پیشخور شدن اخبار توافق بوده است. طی دو هفته گذشته بروز نشانههای توافق بین دو کشور باعث شد بازارهای مختلف با روند مثبتی روبهرو شوند و طبعا امضای توافق هیجان زیادی به بازار تزریق نکرد.
بر پایه توافق حاصل شده میان دو کشور، در فاز نخست که بنا بر ادعای رویترز به امضای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا رسیده، تعرفه واردات آن دسته از کالاهای چینی که به بالای ۵۰ درصد افزایش یافته بود، معلق میشود و همزمان دستور افزایش تعرفه کالاهای چینی که قرار بود از روز یکشنبه اجرایی شود، لغو میشود.
در این بین دادههای دفتر ملی آمار چین نشان میدهد که میزان تولید صنعتی نسبت به سال گذشته در ماه نوامبر ۲/ ۶ درصد رشد داشته درحالیکه پیشبینی میانگین رشد در نظرسنجی رویترز ۵/ ۰ درصد بیشتر نبوده است. این رقم همچنین سریعترین رشد در ۵ ماه بوده است.
مارتین لینگز راسموسن، اقتصاددان معتقد است: به تناسب شاخصهای تولید، هزینهها نیز در بخش تولید در ماه گذشته تقویت شده است، اما پیشبینی میشود این روند صعودی کوتاهمدت خواهد بود. تولید سیمان، فولادخام و آهنآلات همه نسبت به نوامبر ۲۰۱۸ افزایش یافته است.
سایر شاخصها از جمله شاخص خرید مدیران در ماه نوامبر با رشد روبهرو شدهاند که همه این موارد نشان میدهد حمایت دولت به تقاضای داخلی برای کالاهای پایه از جمله فولاد کمک زیادی میکند؛ حتی اگر قیمتهای صادراتی کاهش یافته باشد. به گزارش دفتر آمار چین، شاخص خردهفروشی نسبت به سال گذشته در ماه نوامبر ۰/ ۸ درصد افزایش یافته است، درحالیکه انتظار میرفت ۶/ ۷ درصد رشد کند.
این تحولات مثبت برخی ابرهای نااطمینانی را از چشمانداز اقتصادی چین دور میکند و همچنین نیاز فوری به محرک برای حمایت از اهداف رشد جاهطلبانه را در میانمدت کاهش میدهد. رشد اقتصادی چین در سه ماهه سوم به ۶ درصد کاهش یافته که کمترین نرخ رشد را در ۳۰ سال گذشته نشان میدهد، اما کارشناسان معتقدند چین ظرفیت زیادی برای بازیابی این رشد دارد.
این موضوع، بازار فولاد را با امیدواریهای زیادی روبهرو میسازد و نشان میدهد بازار فولاد برخلاف برخی پیشبینیها که معتقدند افول خود را از چین آغاز خواهد کرد، این اتفاق نخواهد افتاد. در گزارشی آژانس رتبهبندی فیچ معتقد است به دلیل سرمایهگذاریها در زیرساختهای چین وضعیت برای بازار فولاد بهتر شده، اما نمیتوان با قطعیت اظهارنظری کرد.
این موسسه در گزارشی که دیروز منتشر کرده تاکید میکند پس از اعلامیههای اخیر مبنی بر توافق تجاری در فاز یک بین ایالاتمتحده و چین، تمرکز زیادی بر صنعت جهانی فلزات وجود دارد. دادههای اقتصادی قویتر نیز نگرانیهای مربوط به تقاضا را کاهش میدهد.