اگر چه ایران مذاکرات با اروپاییها را بر سربرجام ادامه میدهد اما تصمیم شرکتها متفاوت از رای و نظر دولتها است. در حالی که تعدادی از شرکتها با تردید در اینکه در ایران باقی بمانند فعلا فعالیتهای خود را از زمان اجرای تحریمهای شش ماهه تعلیق کردهاند که برخی دیگر تصمیم به ماندن دارند.
در این میان البته دولتهای اروپایی همچون آلمان نیز در تلاش برای حمایت عملی و اولیه از برجام و ترغیب ادامه حضور شرکتها در ایران هستند. دولت آلمان برای ادامه فعالیت شرکتها اقدام به تاسیس مرکز ویژه با هدف طرح پرسش راجع به فعالیت اقتصادی کرد.
وزارت اقتصاد آلمان نیز در این خصوص تاکید کرده لغو تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران براساس برجام خود باقی است و تضمینهای اعتباری صادراتی که برلین پشتیبان آنها است، همچنان در دسترس قرار دارند.
رنو: در این میان تعدادی از شرکتها نسبت به ادامه حضور در ایران موافق هستند؛ به طوریکه مدیرعامل رنو اعلام کرد به رغم اعمال مجدد تحریمهای آمریکا، همچنان در ایران حضور خواهد دارد. رنو هدف از این تصمیم را حفظ برتری نسبت به دیگر رقبا هنگام بازگشایی مجدد بازار اعلام کرد.
این در حالی است که پژو برنامه خروج از ایران را اعلام کرده اما کارلوس گون؛ مدیرعامل رنو در جریان برگزاری مجمع سالانه به سهامداران این شرکت فرانسوی گفت: با وجود اجبار احتمالی در کاهش تولید، همچنان در ایران حضور خواهد داشت.
ایرباس: در این میان اما احتمال لغو قرارداد ایرباس با ایران جدی شد. گیوم فاوری؛ مدیرعامل ایرباس به روزنامه هامبورگر آبند بلت گفت: منتظر بررسی جزئیات تحریمهای جدید هستیم اما به احتمال قوی، امکان تحویل ۹۷ هواپیمای باقیمانده به ایران را نخواهیم داشت. بویینگ نیز بعد از تصمیم ترامپ برای خروج از توافق هسته ای با ایران اعلام کرد دیگر مجوز لازم برای فروش هواپیما به ایران را ندارد.
این در حالی است که در وانفسای تصمیم شرکتها برای ماندن یا نماندن در ایران، ایالات متحده چند و چون تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران اعلام شد. یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا برنامههای ترامپ در اجرای تحریمهای نفتی علیه ایران را اعلام کرد .
به گزارش والاستریتژورنال، اندرو پیک؛ مدیر میز ایران و عراق در وزارت خارجه آمریکا در جزییاتی از برنامههای دولت ترامپ در اجرای تحریمهای نفتی علیه ایران اعلام کرد: طبق آن کاهش خرید نفت از ایران باید میزان قابل توجهی باشد اما از کشوری به کشور دیگر فرق خواهد کرد.
از جمله تحریمهای اجرایی مربوط به تحریمهای ذیل بند 1245 (د) قانون «اختیارات دفاع ملی آمریکا، 2012» است که برای محدود کردن فروش نفت ایران وضع شده و وزیر خزانهداری آمریکا را ملزم به معرفی تحریمهایی علیه آن دسته از بانکهای خارجی میکند که با بانک مرکزی یا هر یک از دیگر موسسههای مالی تحریمشده ایران معامله انجام میدهند.
با وجود این، وزارت دارایی آمریکا تعیین کرده در صورتی که کشورهای میزبان بانکهای خارجی در بازه 180 روز قبلتر خرید نفت خام از ایران را به میزان قابل توجه» کاهش داده باشند، بانکهای این کشورها از تحریمها مستثنی میشوند.
در قانون اختیارات دفاع ملی تعیین اینکه چه میزان کاهش خریداری نفت از ایران میزان قابل توجه محسوب میشود به عهده قوه مجریه آمریکا گذاشته شده و دولت آمریکا باید با در نظر گرفتن عواملی از جمله میزان عرضه نفت در بازارهای جهانی، میزان مورد قبول برای کاهش خریداری نفت از ایران توسط کشورها را مشخص کند.
تعیین اینکه میزان قابل توجه چه رقمی خواهد بود این بار توسط واردکنندگان نفت ایران صورت خواهد گرفت؟