فارس: امیر صفری در گفتوگویی در خصوص برنامه بیمه مرکزی برای عرضه اوراق بهادار ریسک شرکتهای بیمه در بورس اظهار داشت: بیمه مرکزی چند سال پیش تفاهمی با سازمان بورس داشت که این موضوع پیگیری شود.
وی یادآور شد: پژوهشکده بیمه از سوی مدیریت طرح و توسعه بیمه مرکزی مکلف شده است مطالعات لازم در این باره را انجام دهد.
رئیس پژوهشکده بیمه با اشاره به اینکه پژوهشکده بیمه طرحی را به صورت مفهومی و نه عملیاتی برای انتشار اوراق بهادار ریسک آماده کرده است، گفت: پژوهشکده در واقع چارچوب اوراق بهادار بیمهای را طراحی خام کرده است، اما جزئیات اعم از نحوه نرخگذاری، ویژگیهای محصول و مقررات لازم به عنوان بستر قانونی هنوز مهیا نیست.
رئیس پژوهشکده بیمه ادامه داد: به محض اینکه این جزئیات مشخص شود پیشنهادمان را به بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه ارائه میکنیم و آنها تصمیم میگیرند. اگر پیشنهادات به تصویب برسد بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه استارت اجرای کار را خواهند زد.
رئیس پژوهشکده بیمه در پاسخ به این پرسش که به طور مشخص چه ریسکهایی در قالب اوراق بهادار در بورس قابل معامله میشوند، اظهار داشت: معمولا در مرحله اول ریسکهای فاجعه آمیز مد نظر هستند، ریسکهایی که شرکتهای بیمه ظرفیت نگهداری آن را ندارند. در آمریکا انتشار اوراق بهادار ریسکهایبیمهای با اینگونه رشتهها آغاز شد، اما بعدا متوجه شدند که میتوان آن را به بیمههای زندگی هم تسری داد.
وی با بیان اینکه عملیات در این مرحله شبیه بیمه اتکایی است، توضیح داد: شرکت بیمه مالک اوراق پول را در اختیار شرکت واسط یا SPV قرار میدهد، اگر ریسک اتفاق افتاد همه پول را از شرکت واسط گرفته و به عنوان خسارت به بیمه گذار میدهد، اگر منابع تجهیز شده کم باشد حتی ممکن است اصل سرمایه را هم گرفته و به بیمهگذار بپردازد.
رئیس پژوهشکده بیمه افزود: در واقع شرکت واسط اوراقی را منتشر میکند و میفروشد، اگر خسارت اتفاق افتاد منابع به عنوان خسارت به بیمهگذار میرسد، ولی اگر ریسک اتفاق نیفتد منابع در قالب سود در پایان سال در اختیار سرمایهگذار و خریدار اوراق قرار خواهد گرفت.