همتی: ۲۰۰ میلیون یورو برای خرید واکسن تخصیص داده شد + جزییات

موافقت اوفک با ایران | مشکل خرید واکسن کرونا حل شد

15:16 - 1400/01/21
رئیس کل بانک مرکزی خبر داد: بامداد امروز موافقت اولیه اوفک برای انتقال حساب از یک بانک دریافت شد و در مرحله اول ۲۰۰ میلیون یورو برای خرید واکسن تخصیص داده شد.
موافقت اوفک با ایران | مشکل خرید واکسن کرونا حل شد

به گزارش «دنیای بورس»، رئیس کل بانک مرکزی از حل مشکل خرید واکسن کرونا خبر داد. موافقت اولیه برای انتقال از حساب یک بانک (غیر از منابع بانک مرکزی در کره) بامداد امروز دریافت شد.

عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی در یادداشتی نوشته است؛

*در یکی از پست های قبلی ام تاکید کردم تحریم آمریکا و نیاز به اخذ موافقت اوفک، موجب شده است که مسئله خرید واکسن کرونا از کوواکس (covax) با مشکل و تأخیر رو به رو شود. در این خصوص چند نکته را برای اطلاع مردم عزیز اعلام می کنم:

 *موافقت اولیه برای انتقال از حساب یک بانک (غیر از منابع بانک مرکزی  در کره) بامداد امروز دریافت شد و دستور پرداخت وجه را صادر کردیم. پیگیری های لازم در این زمینه بی وقفه ادامه دارد.

 *بانک مرکزی ایران برای خرید واکسن کرونا در این مرحله ۲۰۰ میلیون یورو (لینک) تخصیص داده است. در صورت نیاز، منابع بیشتری نیز تأمین خواهیم کرد. 

 *هماهنگی لازم را با وزارت بهداشت در این خصوص داریم و مردم عزیز مطمئن باشند که خرید و انتقال واکسن کرونا در اسرع وقت انجام خواهد شد.

 *در کنار اقدام برای تخصیص ارز خرید واکسن کرونا، حمایت و پشتیبانی لازم، برای تامین ارز تجهیزات مورد نیاز خط تولید برای تولید داخلی واکسن را با اولویت خاص، پیگیر هستیم. به همه تلاشگران این عرصه خسته نباشید می گویم.

موافقت اوفک با ایران | مشکل خرید واکسن کرونا حل شد9
خرید واکسن کرونا | یادداشت عبدالناصر همتی

  

موافقت اوفک با ایران | مشکل خرید واکسن کرونا حل شد0
خرید واکسن کرونا | توییت سخنگوی دولت

 ۷ میلیارد دلار منابع بلوکه در کره داریم

همچنین خبرگزاری صداوسیما هم نوشت: عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در گفت‌وگو با برنامه خبر ۲۱ شبکه یک سیما اعلام کرد:

  • فکر می‌کردیم برای خرید واکسن می‌توان از منابع مالی ایران در کره جنوبی استفاده کرد، اما طرف کره‌ای در آخرین لحظه از ما تضمین خواست و ما به دلیل تجربیات قبلی، نپذیرفتیم که ۱۸۰ میلیون یورو از منابع کشور با این فرایند منتقل شود.
  • ۷ ميليارد دلار پول در کره جنوبی به صورت سپرده داريم که نه تنها به آن سود تعلق نمی‌گیرد، بلکه هزينه نگهداری هم برای آن مي‌گيرند.
  • آمریکا تاکنون به ناحق ۲ میلیارد دلار از اموال بانک مرکزی را بلوکه و برداشت کرده است.
  • برای خرید واکسن از مسیر جدیدی و از طریق سه بانک ترکیه‌ای، اروپایی و شعب یکی از بانک‌های داخلی در امور بین‌الملل اقدام شد.
  • آمریکا می‌گوید که فروش دارو به ایران تحریم نیست، اما نفت، فولاد، پتروشیمی و سایر منابع ایران را تحریم کرده است؛ با این حساب چگونه امکان خرید دارو وجود دارد؟
  • ۲،۷ میلیون دلار دارو که از ابتدای سال خریدیم همگی از طریق دور زدن تحریم‌ها بوده است و این مورد خاص (خرید واکسن) هم به دلیل فشار افکار عمومی پذیرفته شده است.
  • در جامعه مباحثی در خصوص کافی نبودن منابع برای خرید واکسن مطرح است که صحیح نیست و مردم مطمئن باشند پول کافی وجود دارد.
  • به نظر من امکان خرید واکسن از راه های دیگر هم وجود دارد.
  • تکیه ما بر تولید واکسن داخلی است و اولویت اول ما تامین ارز قطعات، دستگاه‌ها و مواد اولیه برای آن است. اما اگر بتوانیم در کنار تولید داخل از خارج خرید کنیم، حتما اقدام می شود و تاکنون ۲۰۰ میلیون یورو برای خرید ۱۶،۸ میلیون دوز پرداخت شده  و مردم از تامین ارز نگرانی نداشته باشند.

محرز: امکان تولید انبوه واکسن کرونا نداریم

مهر هم نوشت: عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با بیان اینکه برای شرکت در آزمایش واکسن کرونا از سراسر ایران تماس گرفتند، گفت: ما امیدواریم و مردم هم امیدوار باشند.

مینو محرز در خصوص واکسنهای ایرانی کرونا با بیان اینکه مشکلی برای تولید واکسنی که مصونیت  ایجاد کند نداریم، گفت: تنها واکسنی که مجوز از وزارت بهداشت دریافت کرده همین واکسنی است که قرار است هفته آینده وارد فاز بالینی شود.

عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با بیان اینکه واکسن هایی که مصونیت دهند قابل اطمینان هستند، گفت: این واکسن که در حال ورود به مرحله کار آزمایی بالینی است بر اساس متد ویروس کشته شده است و ویژگی اصلی این  واکسن هم ایجاد مصونیت است؛ همچنین واکسن بر اساس متد ویروس کشته شده عارضه ای ندارد.

وی در خصوص اطمینان داشتن مردم به واکسن های ایرانی گفت: وقتی واکسنی خوب باشد و مصونیت بدهد حتما توصیه می کنیم مردم استفاده کنند. یعنی مردم این اطمینان را داشته باشند زیرا ما در کشورمان دانش ساخت واکسن را داریم.

محرز خاطر نشان کرد: ‌ما باید واکسن هایمان‌ را خودمان بسازیم و چه بهتر که ساخت این واکسن ها با دانش و تکنولوژی ای که داریم تهیه شوند. ما امیدواریم و مردم هم امیدوار باشند زیرا هر یک از این پروژه ها که مجوزهای بالینی را دریافت می کنند بر اساس استانداردهای بین المللی پیش می روند.

عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه ابدا از محققان روسی و چینی در این پروژه واکسن که این هفته وارد فاز بالینی می‌شود استفاده نکردیم گفت: همه ساخت این واکسن کار ایران است.

وی با اشاره به استقبال مردم از واکسن کرونا و ثبت نام چندهزار نفری برای تست بالینی واکسن کرونا عنوان کرد: خوشبختانه استقبال خوبی شده و داوطلبان از تمام ایران تماس می گیرند؛ این باعث خوشحالی است که مردم استقبال می کنند.

محرز با تاکید بر اینکه این واکسن ایرانی برای همه مردم ایران قابل استفاده است، بیان کرد: امیدوار هستیم که فاز اول به خوبی پیش رود و بعد از نتیجه گرفتن وارد فاز دوم شویم.

وی تاکید کرد: اگر امکانات را داشته باشیم و خودمان این واکسن را تولید کنیم بهتر است ولی به هر صورت باید واکسن خارجی هم تهیه شود چون در حال حاضر امکان تولید به صورت انبوه نیست.

عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: سالهاست که واکسن سازی در کشور ما متوقف شده بود و مجبور بودیم وارد کنیم و به مشکلاتی برای واردات همچون واکسن آنفولانزا بر خوردیم بنابراین باید خودمان در ایران تولید کنیم انشاالله امکانات بیشتری هم در تولید انبوه تر خواهیم داشت.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه این واکسن می تواند در برابر جهش های جدید تاثیری داشته باشد، اضافه کرد: این واکسنی که تولید می شود در برابر جهش های ویروس هم‌ موثر است. جهشی نیست که واکسن در آن موثر نباشد.

وی در خصوص واکسنهایی که بر اساس mRNA قرار است در کشور تولید شوند نیز گفت: هنوز هیچ پروژه تولید واکسن مبتنی بر mRNA در کشور به مرحله اخذ مجوز نرسیده که فاز اول بالینی را انجام بدهد؛ این پروژه ها باید مراحل مختلفی را بگذرانند و وزارت بهداشت مجوز آنها را صادر کند و بعد از اخذ مجوز اخلاق به سمت کارآزمایی بالینی بروند.

محرز ادامه داد: اگر این پروژه ها در کارآزمایی بالینی موفق بودند و مصونیت به فرد دادند و از سوی دیگر عارضه ای نداشتند، به سمت اخذ مجوز می روند.

وی با بیان اینکه تا جایی که می دانم هنوز هیچ کدام از پروژه های مبتنی بر mRNA مجوزی دریافت نکرده اند، خاطر نشان کرد: اگر امکانات تهیه وجود داشته باشد می توانیم متکی به خودمان باشیم و کل کشور را واکسینه کنیم.

پروژه تولید داخلی واکسن کرونا چه می‌شود؟

خبر آنلاین هم نوشت: دیروز اعلام شد بیش از ۱۶ میلیون دوز واکسن کرونای خارجی از اتحادیه کوواکس توسط وزارت بهداشت خریداری شده است و امروز هم یک مقام بهداشتی اعلام کرد امکان تولید انبوه واکسن کرونای ایرانی وجود ندارد. آیا پرونده یکی از بلندپروازانه ترین پروژه های بهداشت و سلامت در ایران بسته شد؟

از زمانی که یک نماینده سابق تهران اعلام کرد سهمیه خرید واکسن ایران در سازمان بهداشت جهانی و اتحادیه کوواکس باطل شده است، تا امروز بسیاری از مردم با اعتراض به این موضوع خواستار خرید واکسن ایرانی بودند تا اینکه دیروز وزیر بهداشت خبر خوبی درباره واکسن کرونا اعلام کرد و گفت ایران ۱۶ و نیم میلیون دوز واکسن کرونا از اتحادیه کوواکس خریداری کرده است.

او از خرید  ۱۶ میلیون دوز واکسن کرونا از معتبرترین تولیدکنندگان جهان  خبر داد. در حالی که این روزها  بحث خرید واکسن در فضای مجازی و رسانه‌ای داغ شده است دکتر سعید نمکی روز گذشته درباره تأمین واکسن کرونا از طریق کواکس اظهار کرد:  سهمیه ما در کواکس از بین نرفت و به دلیل نقل و انتقال پول، این روند کمی طول کشید و خوشبختانه مشکلاتش حل شد.  

البته موضوع به حدی افکار عمومی را به خود مشغول کرده بود که رییس جمهور هم در جلسه هیات دولت به آن پرداخت و گفت امیدواریم هم تولید داخل به دست مردم برسد و هم اینکه وزارت بهداشت و بانک مرکزی فعالیت خود را برای خرید واکسن خارجی متمرکز کرده اند و آن هم به دست مردم خواهد رسید.

شاید اصلی ترین مشکلی که در راه خرید واکسن از خارج کشور مطرح شده بود، بحث انتقال پول خرید واکسنها بود و اینکه برخی از سیاستمداران می گفتند چون ایران عضو FATF نشده است این مشکلات به وجود آمده. در حالی که وزیر بهداشت قبلا اعلام کرده بود موضوع تاثیر FATF روی خرید واکسنها چندان جدی نیست . سعید نمکی گفت: من سیاسی نیستم اما در اوضاع کنونی، تاثیر اف‌ای‌تی‌اف را در نظام سلامت و در رابطه با واکسن جدی نمی‌بینیم. حتی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام هم با اعلام بررسی مجدد FATF اظهار کرد این موضوع ربطی به واردات واکسن ندارد .

در مقابل، برخی اشخاص هم ترجیح دادند عنوان کنند نباید از واکسن خارجی در ایران استفاده شود . در این رابطه سردار نقدی، معاون هماهنگ‌کننده سپاه گفت:  ما متولی امر بهداشت و درمان کشور نیستیم و در تصمیمات تخصصی این حوزه دخالت نمی‌کنیم؛ اما با توجه به توصیه متخصصان، تشکیک‌های جدی کارشناسان دنیا و سوابق بد برخی تولیدکنندگان کنونی واکسن کرونا، به پرسنل سپاه و بسیج تزریق واکسن‌های خارجی کرونا را به دلیل مکانیسم عمل خاص آنها توصیه نمی‌کنیم.

وی ادامه داد: در امر واکسیناسیون عمومی واکسن‌های وارداتی هم مشارکت نخواهیم کرد؛ البته برای عموم کشور تصمیم گیری با وزارت بهداشت است.  اما اگر واکسن کرونای تولید داخل به مرحله واکسیناسیون عمومی برسد، با کمال میل حاضریم حماسه بسیج در ریشه‌کنی فلج اطفال را تکرار کنیم.

ظاهرا حرف و حدیثهای مربوط به مشکلات واردات واکسن کرونا به انتها رسید و امروز عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد خرید واکسن کرونا خارجی انجام شد و با حل مشکلات مربوط به انتقال پول، به زودی محموله این دارو به ایران می رسد.

واکسن ایرانی به کجا رسید؟

واقعیت این است که سرمایه گذاری سنگین ایران روی تولید واکسن کرونا تاکنون نتوانسته است به نتیجه عینی و تزریق نهایی به شهروندان منجر شود. تشریح فرآیند تولید واکسن ایرانی از سوی مدیر تیم تولید کننده واکسن حاکی از آن است که انستیتو پاستور و رازی ۲ مجموعه واکسن ساز قدیمی و همگام با آنها، چند شرکت دانش بنیان و مجموعه برکت، کمیته ملی واکسن را تشکیل دادند و از بین ۱۲ گروه تولید، سه گروه اقدامات خوبی داشتند و دو گروه مدل‌های حیوانی را نیز پاس کردند و به سمت مدل انسانی می‌روند. پس از آزمایش موفق واکسن کرونای ایرانی بر نمونه‌های حیوانی از جمله میمون کار مطالعه بالینی آن بر انسان نیز آغاز می‌شود.

اقدامات دانشمندان ایرانی موجب شد تا در یک گزارش تلویزیونی از واکسن ایرانی کرونا رونمایی شود و حتی وزیر بهداشت هم اظهار کرد رهبر انقلاب به صورت مستمر پیگیر پیشرفت تولید واکسن ایرانی است و تولید واکسن بومی کرونا تبدیل به یکی از برنامه های اصلی نظام بهداشت و درمان شده است.

مجموعه این اقدامات باعث شد تا با اعلام فاز کارآزمایی بالینی برای واکسن کرونا ایرانی، جزییات روش تزریق واکسن کرونا روی داوطلبان انسانی هم مطرح و بررسی شود. جلیلی مدیر تیم تحقیقاتی تولید واکسن ستاد اجرایی فرمان امام در برنامه چاپ اول اظهار کرد: تاکنون ۹۹۱۱ نفر برای تزریق واکسن ایرانی کرونا در کشور اعلام آمادگی کرده‌اند و بیش از ۱۷ هزار نفر با ۴۰۳۰ تماس گرفته‌اند.

او با بیان شرایط افرادی که داوطلب دریافت واکسن ایرانی کرونا هستند و باید ۱۸ تا ۵۰ سال سن داشته باشند، گفت: این افراد نباید سابقه آلرژی و بیماری‌های مزمن و حاد داشته باشند. با تست‌های سلولوژی مشخص می‌شود که این افراد به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند یا خیر.

مدیر تیم تحقیقاتی تولید واکسن ستاد اجرایی فرمان امام گفت: در فاز اول به ۵۶ فرد داوطلب واکسن تزریق می‌شود و مانند دیگر واکسن‌های دنیا در دو دوز صفر و در ۱۴ روز این اقدام صورت خواهد گرفت.

با وجود این تلاشها، امروز دکتر مینو محرز عضو کمیته علمی مقابله با کرونا اعلام کرد امکان دارد تولید انبوه واکسن کرونای ایرانی وجود نداشته باشد و وقتی واکسنی خوب باشد و مصونیت بدهد حتما توصیه می کنیم مردم استفاده کنند. یعنی مردم این اطمینان را داشته باشند زیرا ما در کشورمان دانش ساخت واکسن را داریم.

وی تاکید کرد: اگر امکانات را داشته باشیم و خودمان این واکسن را تولید کنیم بهتر است ولی به هر صورت باید واکسن خارجی هم تهیه شود چون در حال حاضر امکان تولید به صورت انبوه نیست.

عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: سالهاست که واکسن سازی در کشور ما متوقف شده بود و مجبور بودیم وارد کنیم و به مشکلاتی برای واردات همچون واکسن آنفولانزا بر خوردیم بنابراین باید خودمان در ایران تولید کنیم انشاالله امکانات بیشتری هم در تولید انبوه تر خواهیم داشت.